onsdag 13 augusti 2014

Var är alla nyckelpigor?

Vi pratar ofta om att det är så lite humlor i farten, men det som faktiskt oroar mig mer är att jag så sällan ser en nyckelpiga. Jag minns när jag var liten och min pappa från sädesåkern kom hem med kärran full av säd. Och nyckelpigor. Det formligen kryllade av nyckelpigor i säden. Gör det så längre? Jag undrar.

För i sommar har jag sett kanske tio nyckelpigor. Och de flesta av dem har jag sett i hallonsnåren. Jag förstår pigorna verkligen. Om jag vore de skulle jag också dra till skogs. Jag och Jenk har på allvar pratat om att börja odla nyckelpigor. Kan man det? Att man kan köpa nyckelpigor vet jag, men faran är om jag har förstått det rätt att man kan få in en art som tar kål på den "inhemska, vanliga" pigan och det vill man ju inte. Men på allvar. Var är alla nyckelpigor?

Och vet ni, jag har inte hört en enda syrsa i sommar. Och jag vägrar tro att det beror på att jag fyllt 40!

19 kommentarer:

 1. Jag tror jag bara jag sett en endaste nyckelpiga i sommar faktiskt, har också tänkt på att man ser så få nu för tiden.
  Men syrsa har jag hört och det fastän jag snart är 44, ha ha....

  SvaraRadera
 2. Jag hittade ett gäng ( 6-7 st) på ett ställe i gräsmattan vid samma tillfälle. Det var på den delen av gräsmattan som jag grävt bort gräset efter ett avloppsproblem. Där har jag inte sått nytt gräs än och det frodas av massor av ogräs och blommor som kommit från ingenstans. Där ville pigorna tydligen vara.

  SvaraRadera
 3. Du har rätt, de måste blivit färre! :-(

  SvaraRadera
 4. När du säger det så, så tror inte jag heller att jag har sett några nyckelpigor i år (och just nu skulle jag behöva hundratals av dem, problem med vita flygare i växthuset) Humlor har vi dock inte lite av. Här hos oss vimlar det av dem.

  SvaraRadera
 5. Hej! Samma upptäkt här. Inga nyckelpigor men mycket humlor. Humlorna älskar blå färg så jag har mycket sådana blommor i perennabänken. Lila duger oxå:)

  SvaraRadera
 6. En vän uppmärksammade mig också på att det är så lite nyckelpigor. Trösterikt hittade barnen på jobbet massor av nyckelpigor, men sen har jag inte sett en enda på hela sommaren. Det är lite skrämmande!

  SvaraRadera
 7. Hej!

  Jag har tänkt så i många år; Var är nyckelpigorna??? I sommar tror jag att jag har sett två stycken bara, och visst måste det betyda att något gör så att det inte längre trivs... Frågan är vad?? Den enda skillnaden jag kan komma på här jämfört med för si så där 10-15 år sen är att ingen längre tar hö, utan allt gräs ensileras. Kan det bero på det???

  SvaraRadera
 8. Vi har under sommaren haft MASSOR med nyckelpigor i äppelodlingen! Sku gissa på ett medeltal 5 st/m2. I alla fall galet mycke! Så vi kan nog dela med oss några nästa år om det ser lika ut då. Grannen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så konstigt att vi är utan om du har ALLA. Fy, vad orättvist!

   Radera
 9. På andra sidan älven har vi också haft en hel del! Hade problem med bladlöss tidigare i sommar men sen kom pigorna och redde upp saken, hittade många på bondbönorna och lergräsen. Humlor surrar också rejält kring facelian vi sådde o sommar.
  /Jenny

  SvaraRadera
 10. Vi har massor av nyckelpigor. De är på vinbärsbuskarna och syrenerna. Och massor av humlor och syrsor. Hälsningar från Ekenäs.

  SvaraRadera
 11. Jag kan också lugna dig med att nyckelpigorna finns, så de är inte utdöda ännu iaf. Min tanke är att det finns så mycket konstigt bekämpningsmedel som dels tar kål på nyckelpigorna, och dels deras mat så att de som överlever blir utan. Jag har inga stora mängder nyckelpigor på gården, men låter naturen ha sin gång bakom uthuset, och där finns de :)

  Också gräshoppor har vi hört många av en tur i sommar :)

  SvaraRadera
 12. Här i södra Sverige har vi haft massor av nyckelpigor, påeriodvis så mycket att barnen tyckte det var obehagligt på stranden. Kanske har de ostliga vindarna blåst dem hit ;) Och syrsor har jag hört varenda dag i sommar. Så det finns hopp :)

  SvaraRadera
 13. När vi tröskat korn i Pörtom de senaste dagarna har lassen vid torken kryllat av nyckelpigor. Så nog finns de ännu. Syrsor har vi nog också hört i sommar.

  SvaraRadera
 14. Också här i Borgå kryllar lassen med eko-havre av nyckelpigor, så de finns nog kvar, som tur!

  SvaraRadera
 15. Åh vad skönt att höra! Kanske jag efter 40 även har börjat få sämre syn? Idag skall jag hämta nya brillor. Kanske världen sedan kryllar i rött.

  SvaraRadera
 16. Vi har haft mängder av nyckelpigor vi med (Åbo trakten), speciellt på humlen har det kryllat utav dem. Men så har vi också haft väldigt mycket bladlöss så det kanske inte är så konstigt att de hittat hit :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åbo i Finland? Har ni humle där?

   Radera
 17. Hej! Jag undrar också var alla fjärilar är i år? / Erika

  SvaraRadera