fredag 27 februari 2015

Myrliniment

Igår hade vi en träff några kvinnor i vår martha-grupp och diskuterade gamla husmorsknep och huskurer. Som vanligt snappar man upp ett som annat lärorikt och nyttigt. Det som för mig var mest spektakulärt med kvällen är tillverkningen av myrliniment. Det borde man verkligen prova, bara man inte skulle tycka så synd om myrorna!

Myrliniment innehåller myrsyra och lär vara bra vid muskelvärk och ledsjukdomar. En del salvor mot vårtor innehåller även myrsyra.

1) Fyll en flaska med en 60 %-ig sprit (Bor du i Finland läs Kossu). Lämna kvar några centimeter överst i flaskan.
2) Gräv ner flaskan i en myrstack så att några centimeter av halsen sticker upp. Låt den stå i myrstacken i två dagar. Åtminstone de finska myrorna dras nu ner i spriten och drunkar (eller super ihjäl sig). Enligt Pia som delade med sig av detta recept hade myrorna till och med byggt en bro till flaskan så att de lättare skulle slippa till härligheten.
3) Låt myrorna dra i spriten i 2-3 månader innan den silas bort.
4) Använd t.ex. som ingrediens i muskelsalva eller dutta på vårtor.12 kommentarer:

 1. Anneli, skulle gärna viljat du kontaktar mig. Har en saga som jag vill diskutera med dig! Du hittar mig på FB, eller mail. vibeke@hovsgatan.se. FB Vibeke Hylten-Cavallius

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas ni hittar varandra ... hälsar mitch-match.com

   Radera
 2. Men vad fantastiskt! Måste testa. Myrorna dör nog lyckliga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så kan man ju också se det. Om hälften inte är myrhonor som drunknar när de försöker få hem myrhanarna från krogen. Eller tvärtom.

   Radera
 3. Tips att beställa fröer på nordgen.org just nu.
  gratis och man hjälper till att bevara gamla kultursorter :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berätta mer! Jag hittade bara potatisknölar ...

   Radera
 4. http://www.nordgen.org/index.php/skand/content/view/full/1777

  Funkar länken?

  Finns massor med roligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nordgen.org→Fröbeställning→Fröer för privat icke kommersiellt bruk

   Radera
 5. Kul. Jag läste ett liknande tips i en svensk huskursbok men där var skillnaden, om jag minns rätt att man vid värk skulle dricka ett stort glas och om värken inte släppte så skulle man ta ett till, osv tills värken försvinner.... :-)

  SvaraRadera
 6. Kul förresten med Martha-grupp. Jag hörde talas om förbundet första gången i påskas när jag fick av min farmor en receptbok utgiven av Marthaförbundet som hon köpte 1944. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också en martha kokbok som jag har ärvt av min farmor. Där finns alla de recept man inte hittar någon annanstans : )

   Radera