lördag 16 maj 2015

Återanvända presentpapper

Mina barn är uppfostrade till att inte riva upp sina paket utan sakta, sakta ta bort tejpen och vika upp pappret. Lyckas det bra kan vi spara pappret och återanvända det. Du skulle bara veta hur mycket gifter det finns i färgen på presentpapper.

Men nu har min svärmor lärt mig att det går utmärkt att stryka papper. På svag värme bör väl tilläggas. Så har du ett skrynkligt papper är det bara att värma järnet. Vad bra!

Ps. Jag har inte hunnit testa det här själv, men en svärmor ljuger väl aldrig? Eller vill hon att mitt hus skall brinna upp? I så fall vet ni vem som är den skyldiga. Hon heter Majvor.

20 kommentarer:

 1. Haha, du är rolig tycker jag!
  /en sån där som läser, men aldrig lämnar spår, men som inte kunde låta bli nu när du anger svärmor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min svärmor har ingen dator så det är rätt lugnt ...

   Radera
  2. En svärmor vet mera än vad du tror...
   Hälsningar Ingolf.

   Radera
  3. Ha ha! Ja, man går aldrig säker. Det är ett som är säkert.

   Radera
 2. Det funkar!
  AM

  SvaraRadera
 3. Blir det mindre bitar av presentpappret kan man göra fina papperspärlor. Jättebra pyssel för uttråkade barn. Googla papperspärlor eller paperbeads så hittar du hur man gör om du inte redan känner till det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vilket bra tips! Det skall jag visa min pyssliga dotter.

   Radera
 4. Heja Majvor!
  Jag ska förstås prova eftersom jag har två barnbarn och ibland går en hel rulle åt till två presenter. Dessutom kom jag att tänka på min moster Vivan, hon var lantbrukarhustru och alla plastpåsar sköljdes ur och hängdes upp på tork. Inget skulle gå till spillo. Just plastpåsar är jag mycket slösaktig med - jag ska försöka skräpa mig där.

  Men...Heja Majvor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med plastpåsar har jag också hör, men inte kommit så långt. Försöker istället precis som du skriver att inte använda så många. Ett tips är att använda dessa

   http://www.sagacook.com/fi/Consumers/Pages/Serla-SAGA-Ev%C3%A4spussi.aspx

   Radera
 5. Vi använder gamla överblivna tapetstumpar som presentpapper. De är (oftast) både vackra och hållbara :-) // Emelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Också en bra idé. För det mesta slår vi in i bruna papperspåsar som vi dekorerar. Snabbt och enkelt.

   Radera
 6. Det gjorde min farmor också så det funkar :) Riktigt fina papper sparar jag också som pysselmaterial men de flesta "billiga" pappren är så tunna så de går hål bara man ser på dem... Nu ska jag också börja stryka mera papper :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min farmor sparade också sina papper, men om hon strök dem vet jag inte. Men jag minns hur vi barnbarn tyckte det var oerhört fånigt. Nu sitter man själv där : )

   Min farfar öppnade inte ens paketen. Han skakade på dem. Tittade på formen och om han hörde att det typ var en chokladask sparade han den och gav den vidare nästa år ... Mycket gammalt godis har slunkit ner genom denna mage ...

   Radera
 7. Måste prova!

  Senast vi spelade julklapsspelet med svärfamiljen frågade min sambo vilka paket som var våra, det var de med skrynkligt papper. I det fallet var det praktiskt :-P

  SvaraRadera
 8. Kul tips. Men vet inte om det skulle funka här eftersom alla verkligen sliter upp sina paket. En (tråkig) fundering bara; om det nu är mycket gifter i pappret - finns det då inte risk att de avges när man stryker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det är det som svärmor försöker få mig att göra? Förgifta mig själv?

   Intressant fråga. Det har jag inte tänkt på. Men jag antar att risken inte är så stor när det ändå är svag värme. Eller?

   Radera
 9. Hos oss har vi helt slutat med presentpapper. Jag har istället vackert dekorerat en koperingspapperslåda med lock och i den levereras alla födelsedagspresenter i tur och ordning.
  Till julklapparna har jag sytt tygpåsar i olika storlekar av gamla juldukar, bonader, brodyrer,pärlor o band mm .Påsarna återanvänds varje år och vi slipper slänga en massa papper, men framförallt slipper vi städa upp allt papper på julaftonen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så gör vi också med julklapparna. Jättepraktiskt! Lådan kanske är nästa steg för oss. Smart!

   Radera