onsdag 10 juni 2015

Så morötter -andra försöket

Det lär inte bli svårt att gallra morötter i år med tanke på att de har grott så dåligt. Däremot var det betydligt värre att hitta de små plantorna i ogräset. Det har varit en så kall och regnig försommar här så det tar bort en del av odlingsglädjen. Morötterna som var en av de grödor som jag med gott samvete fick ner i jorden och under väven och som jag sneglat på alltid när stressen över allt som jag ännu inte hunnit med blivit för stor har alltså MISSLYCKATS! Det är med god tur endast hälften av mina morötter som har grott.

Men inte blir man mätt av att sörja. Det är bara att så på nytt och hoppas att de hinner bli klara. Morötter växer ju långt in på hösten så med lite tur borde det funka bra.

Och nu tänkte jag testa något som jag fick höra för några veckor sedan. På byskolans vårmarknad kom en kvinna fram till mig och sade att hon hade en hälsning till mig från hennes svägerska i Sverige. Tack för det! Hälsningen gällde hur man skulle så morötter utan att behöva rensa ogräs. Låter ju perfekt!

Först rensar man jorden fri från ogräs. 

Sedan brer man ut en (1) tidningssida och vattnar. 

Sedan brer man ut jord och vattnar. Sedan sår man.

Eftersom det nu inte skall komma något ogräs i min odling (peppar, peppar) blev jag lite wild and crazy och beslöt mig för att inte så i raka rader utan lite huller om buller. 

På med mera jord. Vattna. Vänta. Och det där gröna som syns i mitten på bilden är tyvärr ett missat ogräs och inte en rekordsnabb morotsplanta.

Nu väntar jag i alla fall mest av allt på varmare väder.

10.6. Mulet. + 12 grader. Man får åtminstone vara tacksam för det där plustecknet. 

5 kommentarer:

 1. Hej! Här har det grott men ingenting växer i kölden:( nu vill vi ha värme,tack!

  SvaraRadera
 2. Samma här. Kallt och blött så många av mina frön har nog ruttnat. De plantor jag tagit ut har dött eller gått av i blåsten. Det jag dått inomhus däremot växer och blir för stort. Mina majs sätter kolvar inomhus (antagligen inget eller mcket dåligt pollinerat även om jag fösökte manuellt) tomaterna i köksfönstret ger röda fina små körsbärtomater. T om äppelgurkan har gett frukt. Men allt inomhus. Hur ska det gå för dom ute?

  SvaraRadera
 3. Sår du härs o tvärs är det rätt jobbigt att gallra sen...

  SvaraRadera
 4. Jag tyckte inte att det lät som nån katastrof... :)! Jag har otaliga år sått morötterna veckan före midsommar, och de har hunnit trots vår kalla trädgårdsplats. Sår man sent slipper man en rensning helt, och det blir lika bra ändå. Men det där med tidningspapper lät intressant, det ska jag prova! Har inte sått mitt land än :)! Ha en riktigt skön midsommar!

  SvaraRadera
 5. Nice post, things explained in details. Thank You.

  SvaraRadera