lördag 29 augusti 2015

I väntans tider

Jag är inte gravid om ni trodde det. Kan nämligen inte riskera att få ännu ett barn som är intresserat av fotboll. Hur skulle jag hinna med det?

Nej, jag går och väntar på min nya bok. Den lär nämligen dyka upp från tryckeriet i början på september. Och det är ju nästa vecka!

Det är nästan två år sedan som min förläggare Petra sände mig ett mejl och frågade om jag var intresserad av att skriva en bok om självhushållning för Norstedts förlag. Lite smålustigt är det att mejlet damp ner i min inkorg på min 40-årsdag. Som en liten oväntad present. En liten överraskning från cyberrymden. Vet hur hårt många andra sliter med sina bokkontrakt och så kommer räkmackan bara flygande så där. Med extra dillkvist och allt. Otroligt!

Så velade jag fram och tillbaka några veckor, så malde kvarnarna långsamt på förlaget, så skulle avtal skrivas och först i juni året därpå började vi fotografera -jag och min fotograf Patricia Rodas. Skriva började jag göra först i augusti och så skrev jag som en tok i fem månader. Slutkörd och nedstämd blev jag på kuppen.

Men resultatet av att jag slet som en tok i fem månader var att boken då i princip var så gott som klar. Våren kändes som att jag bara gled fram. Skrev lite bildtexter. Godkände ändringar som min redaktör Gabriella föreslog och tittade på illustrationer som min illustratör Lovisa gjorde. Och så plötsligt var alla klara och den sändes iväg till tryckeriet.

Och nu är det roligaste kvar. Att få hålla boken i sin hand! Att få dra in doften av trycksvärta, dra med handen över det matta pappret (ett krav från mig) och le åt minnen som kommer över en när man ser bilderna. Att veta att andra kan ta del av boken och hoppas att de tycker om den. Att se vad livet erbjuder härnäst.

Med en ny bok följer ju boksläpp. Tjohoo! Mer om det i nästa inlägg. Men nu tänkte jag visa er ett smakprov ur boken.

Vill ni läsa den "officiella" beskrivningen av boken hittar ni den här.
Själv skulle jag berätta så här om min bok Självhushållning i praktiken.  

Boken visar att självhushållning inte behöver vara något märkvärdigt som bara passar en del av oss. 'Självhushållning' spänner från allt från att dra in doften av egenodlad basilika på fönsterbrädan till att skrapa tarmarna rena inför korvstoppningen. Du kan vara självhushållande på tvål, på sylt, på kött, på tomater, på upplevelser, på glädje eller på garn. Du väljer själv vad som passar dig och din situation.

Med boken 'Självhushållning i praktiken' vill jag ge dig kunskap och verktyg, men framför allt inspiration. Vill du bygga ett växthus? Då hittar du en ritning i boken. En fönsterodling? Samma här. Rökugn? Äppelpress? Förvaringstunna för potatis? Ja, ja, ja. Vill du odla svamp? Färga garn? Tillverka tvål? Göra egen äppelcider? LÄS MIN BOK!


Ja, ungefär så skulle jag väl skriva. Och här kommer ett urval av Patricias vackra bilder.

Korvstoppning. Klänningen är en klar favorit. Den köpte jag faktiskt för Malous tv-soffa. Men nu har jag inte ännu fått någon inbjudan så vete tusan om jag köpte den i onödan.

Boken innehåller många steg-för-steg bilder. Här visar Jenk hur man sätter jord i en låda. Nå nej! Han har visat hur man bygger egna odlingslådor.
Jag visar i steg-för-steg bilder hur man bygger en egen stuka för att enkelt under vintern med hjälp av jordvärme kunna förvara sina rotfrukter.
Jenk tar sig an att i steg-för-steg visa hur man odlar egna ostronskivlingar.
Naturligtvis har vi med ett kapitel om hur man odlar bin och blir självhushållande på egen honung
Grannen Christine visar att det visst går att klippa ett får med en helt vanlig sax. Självhushållning behöver verkligen inte vara något krångligt eller märkvärdigt. Eller det är väl hur man tar det. Det är ju inte alla människor som klipper får med sax. Eller överhuvudtaget klipper får.
Och så en bild av vår jordkällare och det överdåd av mat som där förvaras. Och jag lovar, ingenting är inhandlat från affären. Ingenting. Jo, korgarna och burkarna förstås. Och flaskorna.

11 kommentarer:

 1. Nej men vad kul! Jag ser verkligen fram emot att läsa den här boken! Grattis!

  SvaraRadera
 2. Jag håller med ovanstående; så roligt! Skall bli superkul att läsa din bok.
  /Maria

  SvaraRadera
 3. Spännande. Visst säljer du boken på Ritz med den danske bonden :) H.Susan på villan

  SvaraRadera
 4. Jordkällaren med valv som är murad i lecasten blev jag nyfiken på. Den i sista bilden.
  Ert bygge? Grunnar på hur man skulle göra den konstruktionen.

  /Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Never mind, hittade det, Grattis till överlevt bokprojekt!

   /Peter

   Radera
  2. Never mind, hittade det, Grattis till överlevt bokprojekt!

   /Peter

   Radera
 5. Grattis!
  Det låter som en måste-läs-bok!
  /Ulrika med älven

  SvaraRadera
 6. Härligt med ny bok, verkar definitivt vara något för mig! :)

  SvaraRadera
 7. Grattis till boksläppet! Den måste jag genast beställa från bokus, vi har mark, jordkällare och numera höns, så i vår skall vi dra igång vårt eget projekt med egenodlade grönsaker och fåruppfödning.

  Får jag låna bilden på jordkällaren till min blogg om jag länkar hit, tipsar om boken och berättar att Patricia Rodas är fotograf?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlåt att jag inte har svarat. Vi har varit på resa. Visst får du det. Jättekul!

   Radera
 8. Grattis till boken. Den verkar så intressant och att det finns något för alla i den :)

  SvaraRadera