onsdag 26 augusti 2015

Nya "åkern" tar form

Ni som följt bloggen en tid kanske minns att vi i flera års tid har jobbat med att omvandla en gammal ogräsplätt bakom huset till en liten åker (med betoning på liten). När vi inte hade någon traktor kom min svärfar med jämna mellanrum för att harva genom jorden som vi satt i träda, men nu kan vi göra det själv. Och i sommar (tredje året marken är i träda) ser det ut som om ogräset gett upp. Visst, det har tagit sin tid, men så har inte heller åkern odlats på tjugotals år.

Vi har redan tjuvstartat med att odla till höger. Här är det handkraft som gäller vid ogräsrensningen och därför har vi inte så stora ytor än.

Vår tanke är nu att dela "åkern" i två sidor. Vi odlar på en sida per år. Den andra sätter vi i träda alternativt gröngödslar. Och så byter vi om. På så vis kan vi undvika att ogräset snabbt kommer igen och så kan vi se till att tillföra organiskt material.

Att bara träda mår inte jorden bra av i längden, eftersom inga växter håller kvar eller tillför näring till jorden. Men ibland har man inte så många andra val, men hädanefter skall vi inte bara ta bort utan också tillföra jorden massor med mums mums.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar