Att baka med surdeg är så mycket roligare än att baka "traditionellt". Brödet blir åtminstone enligt mig luftigare och jag inbillar mig att det är mera hälsosamt. Surdegssmaken kan man ju variera från stark till nästan oigenkännlig.
Men det är ju det här med att man behöver en surdeg. Och när man läser på så låter det onekligen lite krångligt med matning vid bestämda tider och med bestämda mängder. Jag kan förstå om många inte kommer sig för.
Men jag har kommit fram till att det är inte är så noga. Ta en tom glasburk med lock och häll i två delar vatten och en del mjöl (t.ex. 1 dl mjöl och 2 dl vatten). Sedan fortsätter du att mata den morgon och kväll (eller när du kommer ihåg det) med lika mycket vatten och lika mycket mjöl (d.v.s. 1 dl mjöl och 1 dl vatten). Så håller du på så några dagar tills du känner en syrlig doft och det bubblar i burken (locket skall vara på och burken skall vara i rumstemperatur hela tiden). Då är degen klar att användas. När du bakar sparar du lite i botten av burken och så fortsätter du mata den. Och tycker du att din deg blir för lös sätter du mindre vatten och tycker du att den blir för stabbig sätter du vid matningen lite mer. Lita på dig själv!
Vill du att det skall gå fortare kan du tillsätta lite (½ tsk) honung dag två eller tre.
När det kommer till mjöl brukar jag använda färskt mjöl eftersom jag märkt att degen snabbare blir färdig då. Det beror säkert på alla goda nyttigheter som finns kvar i mjölet, men visst går det lika bra att använda ekologiskt mjöl från affären.
"häll i hälften mer vatten än mjöl".. Du menar dubbelt så mycket vatten än mjöl? Eller hälften mjöl..
SvaraRaderaJa oj vad krångligt jag uttryckte mig. Skall ändra bums! Tack för att du påpekade.
RaderaDet är ju faktiskt nyttigare med surdegsbröd. Det fick jag lära mig på Sebastian Boudets bakkurs. Tydligen mycket lågt GI i och med att brödet läser långsammare och så behåller det näringen bättre när man inte stressar det med jäst.
SvaraRaderaVill man vara ännu latare kan man testa att göra vildjäst; blanda russin, honung, socker och vatten i en burk. Vänta tills det bubblar och luktar alkohol. Färdigt! Brödet kommer smaka lite mer som en mild levain än en surdeg vilket jag personligen föredrar.
SvaraRaderaSpännande! Men det där tycker jag nästan låter krångligare : )
RaderaTack Maria för din "avdramatisering" av surdegsbakande! Har tänkt många gånger att jag skall prova, men så fort jag läser om surdeg någonstans så låter det så avancerat att jag tänker att njaaa, jag avvaktar nog lite... Precis som du skriver så måste vi lita på oss själva!
SvaraRadera/Evelina Persson
Lycka till! Inget farligt kan hända.
RaderaHej, hur mycker surdeg ska man använda till en deg? finns det några "riktlinjer"man kan gå på?
SvaraRaderaHar för mig att i ett recept hade de 250 g surdeg och 25 g färsk jäst.
Ha en bra dag
/Anna L
Nja, det vet jag inte om det finns. Jag bara med väldigt många olika recept och det varierar hemskt mycket från recept till recept. Det beror säkert också på hur länge man vill att det skall ta och hurudan smak man vill ha på brödet.
Raderabakar
RaderaNi som söker lån. Du är en affärschef, en privat investerare eller bättre en person som behöver snabb finansiering på grund av en situation. Här har jag möjlighet att låna pengar online om 48 timmar. Jag erbjuder er lån från 10.000 kr till 500.000 kr upp till 150.000.000 kr med en ränta på 2 procent. Här är mitt e-postmeddelande: diegozumerle71@gmail.com
SvaraRaderaNi som söker lån. Du är en affärschef, en privat investerare eller bättre en person som behöver snabb finansiering på grund av en situation. Här har jag möjlighet att låna pengar online om 48 timmar. Jag erbjuder er lån från 10.000 kr till 500.000 kr upp till 150.000.000 kr med en ränta på 2 procent. Här är mitt e-postmeddelande: diegozumerle71@gmail.com
Ni som söker lån. Du är en affärschef, en privat investerare eller bättre en person som behöver snabb finansiering på grund av en situation. Här har jag möjlighet att låna pengar online om 48 timmar. Jag erbjuder er lån från 10.000 kr till 500.000 kr upp till 150.000.000 kr med en ränta på 2 procent. Här är mitt e-postmeddelande: diegozumerle71@gmail.com