onsdag 7 oktober 2015

Välkommen på kamskalas!

När jag var liten var nästan det bästa jag visste i matväg när farmor ställde till med kamskalas. Det var rätt omständigt att koka kamsar så ofta blev det inte, men när det väl blev av njöt vi flera dagar i sträck.

En kams är gjord av riven potatis, kornmjöl, vetemjöl och salt. I våra kamsar skall det även vara ett hål (hålet är godast sade vi alltid när farmor försökte slingra sig), men vanligt är även att de kokas som tillplattade bollar. Nu kanske någon tror att det här är samma som palt eller kroppkakor, men en kams har ingen fyllning. Det är inte heller samma som klimp eftersom den innehåller mest potatis. Det är helt enkelt en kams.

Vi har ätit våra kamsar med smör. I andra byar äter man även med vitsås och/eller lingonsylt. Dagen efter steker man upp det som har lämnat och det är egentligen ännu godare.

Men till sak, på söndag 11.10 kommer vi att ordna kamskalas i Älvbyarna där jag bor. I Veikars skola kommer det att serveras kamsar med tillbehör mellan kl. 12-14. Alla pengar går oavkortat till flyktinghjälpen. Så är du sugen på att testa äta kamsar och samtidigt stöda en god sak så hoppas jag du dyker upp.

Jag kommer att vara med och koka. Äntligen skall jag få lära mig hur man gör och omvandla mina barndomsminnen till något jag själv kan bjuda familjen på. Att vi är tio damer som kommer att skala, riva, vrida, koka och skratta gör ju inte saken tråkigare. Åh, vad jag längtar till helgen!

6 kommentarer:

  1. Vi kommer och testar! Jag har aldrig smakat förut, så jag får väl ta med alla tillbehör till för säkerhets skull!

    SvaraRadera
  2. Härligt att läsa om er variant av kams. När min mormor och min farmor (östra jämtland) gjorde kams var det kavlade platta plättar med bas av kornmjöl som sedan kokades i vassla. Till det åts vitost, sötost, mese och riktigt smör. Min makes mamma är från ångermanland, hon bakar (boll-) runda kams med bas av kornmjöl, men de innehåller fläsktärningar. Kokas vatten(?) och ätes med smör eller sylt. Steks med fördel upp i mjölk, allra godast så menar min man. Spännande det här med kams, undrar hur många sorter det finns. Trevlig helg! :)

    SvaraRadera
  3. jag gillar kamsan bäst dagen efter. då steker vi upp kamsen hackad i bitar och äter med stora klickar smör. mm så got!!

    SvaraRadera
  4. Vi äter kamser med fläsk, smör,lingonsylt och lite sirap som tillbehör. (Anundsjö i Örnsköldsviks kommun i Västernorrlands län)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.