söndag 22 november 2015

Höstens byggprojekt

Förra sommaren när vi hämtade taktegel till ett av våra byggprojekt såg Jenk en skruttig bod på deras gård. -Vad skall ni göra med den där? -Vi tänkte bränna upp den? -Är det okej om jag plockar ner den och tar vara på den? -Visst!

Jag stod som ett frågetecken. Vi behövde väl inga fler bodar på vår gård? -Har du sett vilka vackra laxknutar? Det hade jag ju inte måste jag erkänna. Laxknutar är inte så vanliga på hus i våra trakter och det var väl det här som Jenk suktade efter. Så det var bara att ta fram kofoten. 
Här har nu boden plockats upp hemma hos oss. Ni som har läst min senaste bok kanske känner igen boden från boken. En hel del av stockarna var ruttna eftersom den länge stått utan tak och det gjorde att vi fick korta av den både upptill och nertill, men med virke från egen skog kostade det inte så mycket det heller. Bräderna skall lämnas obehandlade och med tiden gråna bort och smälta in.

Eftersom vi av fototekniska skäl snabbt behövde plocka upp den förra hösten gjorde vi det enkelt för oss och satte den på betongplintar (mer om hur vi gjorde i boken, ha ha). Inte lika vackert som med natursten, men sommartid när gräset växer syns det inte och den är inte heller direkt in på gården så att plintarna stör.


Det som vi däremot köpte direkt från fabrik är takstolarna. Visst kan man fixa även dem själva, men det tar sin tid och har man inte eget specialsågat virke så blir det nästan dyrare att köpa virke och bygga dem själva än att köpa dem monteringsklara.

Vi satte även in ett gammalt fönster. Dels för utseendets skull, men det finns även en funktion bakom detta. Det finns egentligen inget tak i boden, men på takstolarna blir det en finfin förvaringsplats av virke. Fönstret fungerar därför som "in och ut-lucka" och kan enkelt lyftas bort.

För övrigt skall vi använda boden till att förvara våra bilådor i. I ett hörn av tomten står även skelettet till gårdens (förhoppningsvis) sista byggnad. Det skall bli ett skjul för förvaring av diverse traktorer, fyrhjulingar och andra maskiner. Denna konstruktion får snällt vänta till nästa vår.  


När jag skriver detta hörs det ljud från vår glasveranda. Det är Jenks metallmåttband som rullas in och rullas ut. Vi håller nämligen på och isolerar den så att den skall hålla värmen i vinter. Eftersom vi nu eldar med egen ved så har vi en hel del "överloppsvärme" och den kan vi lika bra använda upp tycker vi. Med ett gammalt gjutjärnsbatteri i verandan blir den halvvarm och kan utnyttjas bättre även vintertid.

Golv och väggar har varit isolerade redan från början (den där Jenk tänker långsiktigt han), men innertaket isoleras och vi har från ett litet lokalt snickeri beställt innerbågar till alla fönster.  Ytterdörrarna skall skrapas och målas och är nu inne för torkning (därav den vackra plasten).

Vad jag bidrar med? Jag har valt tapeter. Nämligen tapeten Jubileum från Boråstapeter. Visst fin?
Och nu ropar faktiskt Jenk att jag måste komma och hålla i ändan på måttbandet. Ingen ro och ingen rast. 


2 kommentarer:

  1. Hej! Ett tips är att göra om boden till en bi-paviljong, om den är tillräckligt stor och ni inte redan har en sån. Man ställer bikuporna inne i boden, med binas öppning ut genom väggen. Sen kan man lugnt stå där inne och pyssla även om det är tråkigt väder, och man har lådor och redskap lättillgängligt.

    SvaraRadera