torsdag 3 december 2015

Fixa egna ljusbringare


Julen 2014 fick jag några ljusbringare till julklapp och som självhushållare börjar man ju automatiskt fundera på om man kan tillverka egna. Nu har jag äntligen kommit mig till skott med experimenterandet och kan konstatera att visst kan man det. Roligt och enkelt var det dessutom.


Jag provade att tillverka ljusbringarna både i Cernitlera och i Terracottalera från Siinoperi.
Cernitlera fungerade inte, eftersom den svartnade kring lågan. Lika bra det, för något miljövänligt alternativ är den nog inte.

Terracottaleran fungerade utmärkt. Att leran dessutom inte behöver ugnsvärme för att torka är även det ett klart plus. Cirka två dygn efter att du tillverkat dina ljusbringare är de klara att använda. Det enda du behöver göra är att fukta händerna, forma leran till valfri form, göra ett hål med en grov strumpsticka och efter att ljusbringaren torkat trä en ljusveke genom hålet.

Sätt ljusbringaren i en ljuslykta eller på ett fat. Fyll på med vanlig matolja (t.ex. ekologisk, inhemsk rybsolja), låt veken dra i sig av oljan och tänd på. Brinner vackert utan att osa och när oljan är slut är det bara att fylla på. Kom även ihåg att dra upp veken med jämna mellanrum.


Det här var ett perfekt pyssel tillsammans med yngsta dottern. Hon gick verkligen igång på att skapa de mest fantastiska ljusbringare. Vad sägs om t.ex. den här ugglan? Fega morsan körde det säkra för det osäkra och gjorde runda former och hjärtan. Varför inte ge ljusbringare som julklapp?

4 kommentarer:

 1. Är rypsolja rapsolja? Ugglan var fin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja : ), men det går också bra med t.ex. olivolja.

   Radera
 2. Tack för påminnelsen! Och nya tipset! :)

  SvaraRadera
 3. Billig olivolja är att föredra. Den är i princip luktfri. Med rapsolja kan det kännas lite "popcorn".

  SvaraRadera