fredag 5 februari 2016

Gör egen Kefir

Inom hälsokretsar har det pratats rätt länge om kefir, men jag är som vanligt rätt trög av mig och har inte testat det förrän nu. Kefir är en fermenterad mjölkdryck som du gör med hjälp av kefirgryn. Smaken är syrlig och lätt kolsyrad (om du tittar noga ser du bubblorna i mitten på bilden). Till konsistensen skulle jag säga att den påminner om långfil, men man kan få den så tunn eller tjock man egentligen vill.

Kefiren anses vara väldigt hälsosam. Åtminstone om du gör den själv. Kefiren i affären vågar jag inte uttala mig om. Den innehåller många probiotiska bakteriestammar och är därför bra för magen och immunförsvaret. Rätt fermenterad innehåller inte Kefir någon laktos.

Kefiren har rätt länge funnits att köpa i affären, men det är väldigt enkelt att göra själv. Nästan för enkelt må jag väl tilläggas. Nackdelen som jag kan tycka med egen kefirtillverkning är att det går så snabbt, blir rätt så stora mängder och därför går åt en del mjölk..

Det enda du behöver är en kanna (eller burk), kefirgryn och mjölk. Låt mjölken stå i rumstemperatur så att den inte är kylskåpskall. Häll mjölken över grynen och låt allt stå i rumstemperatur. Det heter även att man skall täcka ditt kärl och röra om ibland. Det har jag inte gjort.  Beroende på temperatur och mängden gryn tar det mellan 24-48 h innan mjölken tjocknat. Så silar du bort grynen och börjar om. Grynen lever i princip hur länge som helst om du sköter om dem. 

Det här betyder enligt källor att man inte låter dem tillbringa för mycket tid i kall temperatur (jag brukar sätta det i kylskåp för att det inte skall gå för snabbt), bara inte man kväver dem (hups, jag glömde locket på ett helt dygn) eller inte använder redskap i metall (jag brukar använda en metallsil).
Mina gryn lever och är produktiva.

På bilden har jag dem i burken utan mjölk. Det är bara för fotografering. De skall alltid förvaras i mjölk. 

Kefirgrynen ser egentligen inte ut som gryn utan mer som en kefirklump eller risgrynsgröt. Klumpen kallas även för  kefirsvamp och då förstår ni att det är något som växer sig större. Med tiden blir dina gryn fler och större och du kan dela med dig av dem till andra (det var så jag fick den).  För eftersom den blir större kräver den även mer mat och det börjar med tiden gå åt en hel del mjölk.

Det finns både vatten- och mjölkkefir och egentligen är grynen olika . Du kan om jag förstått det rätt använda överblivna mjölkkefirgryn till att göra vattenkefir, men då slutar de att växa. Det kanske jag får göra när mjölkkonsumtionen blir för hög.

Har du ingen vän med kefirgryn hemma kan du köpa dem på olika ställen, t.ex. här eller här


Vi dricker inte så mycket mjölk i vår familj så därför antar jag att jag upplever att mängden Kefir som kommer lätt blir för stor. Jag ersätter min yoghurten i mina morgonsmoothies med Kefir och så serverar jag ibland en efterrätt som består av Kefir, bär, kakaonibs och ett lätt pudertäcke av kokossocker. Slinker ner rätt bra.

Men använder du fil eller yoghurt i din kost är det väldigt enkelt att ersätta det med Kefir. Du behöver nästan inte göra någonting. Den sköter sig själv.

Och blir du nu irriterad över att jag är så knapp och slapphänt i mina beskrivningar över hur man gör kan du läsa mer på Morotslivs hemsida.  Hur du gör hittar du även  på Wildrags hemsida där du även kan läsa in dig massor om grynet.


10 kommentarer:

  1. Nämen, vilket sammanträffande. Jag har också pillat med kefir de senaste veckorna, men utan kefirgryn. Inlägget skall jag knåpa ihop till helgen. Visst är det gott och roligt när det kan sköta sig själv :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, kan man göra det utan gryn också?

      Radera
    2. Jag har använt kefirkultur (pulver) som man aktiverar med varm mjölk. Sedan har jag även testat att ympa med kefir från affären. Lätt som en plätt. Orkar inte hålla på att mata något mer. Räcker med surdegen :)

      Radera
    3. Ha ha, ja det låter ju väldigt praktiskt

      Radera
  2. Så himla häftigt det här är! Kan man göra färskost av kefir?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har jag ju inte så stor erfarenhet än, men på Wildrags hemsida (som jag länkar till ovan) skriver hon så här

      Vi gör kefir för müsli, för att få vassla och färskost, för att göra en creme fraicheliknande produkt på grädde. Har även provat att lagra urkramad kvarg till lagrad ost.

      Radera
  3. Hjälp! Jag vill också ha Kefir,men hittar inte ngn som säljer eller håller på med i närheten av mig. Hälsobutik säljer inte Kefirgryn :(
    Kontakta mig ifall du kan sälja lite åt mig :) min @adress är ponce108@hotmail.com
    Tusen tack för er hjälp!
    Med vänligt hälsning
    Claudia Friberg

    SvaraRadera
  4. Jag har en kefirplanta som jag kan dela med mig.

    SvaraRadera
  5. pm moniquedemoree @ telia.com

    SvaraRadera
  6. Hej
    Har du känt något skillnad av att äta kefir mjölk?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.