torsdag 31 mars 2016

Vitlökspulverfabrik

Det är så skönt att inte allt behöver förädlas genast utan att vissa saker tillåter en att vänta och se.

Förra hösten fick vi mycket vitlök och igår märkte jag att vi troligtvis inte kommer att hinna använda upp vitlöken innan årets skörd blir klar. Därför bestämde jag mig för att göra vitlökspulver.

Vitlökspulver är något som vi använder massor av eftersom barnen av någon konstig anledning tycker det är så mycket enklare att använda pulver än färsk vitlök. En extra bonus är vårsolen som vackert sken in i glasverandan och gjorde arbetet till en fröjd.

Och ifall någon funderar på om det är en skitdyr designpryl som står mitt på bordet kan jag säga att nej det är en gratis glaskupa till en taklampa som jag en gång hittade bakom farmors hus. Den är väldigt användbar. Under årens lopp har den tjänat som vas, blomkruka och ljuslykta. Eller bara som snoffsig inredningspryl. 

6 kommentarer:

 1. Hur gör du ditt pulver? Skulle gärna vilja testa då vi också har mycket kvar.

  SvaraRadera
 2. Ja, det vill jag också veta!

  SvaraRadera
 3. Det är hur enkelt som helst. Skiva vitlöken och torka den. Jag använder en torkmaskin och torkar den i uthuset för det blir en luktar/doftar (välj själva) rätt rejält. Det tar ett dygn ungefär. Sedan mixar jag den till ett fint pulver. Klart!

  SvaraRadera
 4. Hur förvarar du vitlöken för att få den att hålla ett helt år?
  Visserligen har jag inte odlat själv, men jag tycker att när jag köper vitlök så här års så skrumpnar den väldigt fort ihop.
  Ska kanske bunkra upp med vitlökspulver till hösten, så att vi reder oss :-)
  Hälsn Anna F

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset! Skulle man kunna göra samma sak med t ex gul lök eller schalotten? Lökpulver är väldigt användbart och jag har en vän som inte tål färsk lök i matlagning men som pulver går det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag säkert, men jag har inte testat så jag vet inte om smaken förändras. Testa!

   Radera