onsdag 27 april 2016

Blåbärstry

Efter att jag på trädgårdsmässan lyssnat på Leif Blomqvist från Blomqvist plantskola har jag bestämt mig för att börja odla blåbärstry.

Det som är spännande med herr Blomqvist är att han reser mycket t.ex. i Ryssland och tar hem gamla, härdiga sorter för vårt klimat.

Blåbärstryn är väldigt lättodlad och rätt tålig. I mina öron ger den även rätt stora skördar, beroende på sort mellan 3-6 kg per planta.

Vill du läsa mer om blåbärstry kan du läsa här. Själv styr jag snart kosan mot plantskolan i Lepplax.

4 kommentarer:

 1. Jag har två buskar av bärtry men tyvärr inget vidare med bär, några varje år att plocka i sig och de är ca 5 år gamla. Köpt från Lepplax.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch, det lät ju inget vidare. De lär ju vara så lättodlade. Har du kollat så att de "passar ihop"? Vissa lär ju passa bättre med varandra än andra.

   Radera
 2. Du går i samma tankar som jag, läser jag :D
  Har den senaste tiden läst mycket om blåbärstry lite här och var på nätet och här ska det också testas!

  /Jenny

  SvaraRadera
 3. Jag har köpt 4 olika amerikanska blåbärstry, indogoyem, aurora, honeybee och borialis från plantriket i höstas. Har skördat blåbärstry på alla buskarna. Indigoyem har gett mest bär runt 100 stycken. Gjorde sylt igår blev marmelad istället.
  Är bra att frysa in och använda till fil och yoghurt till vintern. Alla växer väldigt bra, tänk på att de har ytliga rötter så var försiktig med jorden runt plantan.
  Jan BS

  SvaraRadera