måndag 8 augusti 2016

Den stora drönarslakten

I ett bisamhälle finns det tre olika typer av bin 1) Drottningen (befruktad hona), 2) Arbetarbin (obefruktade honor) och 3) Drönare (manliga bin). Drottningen kan när hon lägger sina ägg välja mellan att lägga ett befruktat ägg (som blir till en ny drottning eller till ett arbetarbin) eller ett obefruktat ägg (som blir till en drönare). Om ett arbetarbi skulle få för sig att lägga ägg, som de ibland gör om samhället saknar drottning, kan hon endast lägga obefruktade ägg, vilka blir till drönare och eftersom samhället efter en tid på så sätt endast skulle innehålla hanar går ett samhälle utan drottning under. 

Drönarna är större än arbetarbina och på bilden ser du att cellerna med drönarbin liksom buktar ut för att de skall ha rum. Dessa kallas för puckelyngel. På bilden ser du även att en del av drönarna håller på att krypa ut och du ser även en fullt utkrupen drönare. 

Drönarens enda uppgift (som vi människor känner till) är att befrukta drottningen och eftersom hon bara behöver befruktas en enda gång under sin livstid kan det hända att arbetarbina tycker att de i det stora hela mest är till besvär. De är stora och kräver rätt mycket mat. Ingen man vill skall ligga på soffan över vintern med andra ord. Vid den här tidpunkten på året börjar därför den stora drönarslakten när arbetarbina sticker ihjäl alla drönare ( drönare har ingen gadd) och slänger ut den ur kupan. Slashasar göra sig icke besvär. Kom ihåg det! 

5 kommentarer:

 1. Förutom att bisamhället själva gör sig av med drönare. Så kan man ju som odlare också sätta in speciella drönarramar, där koncentreras sedan bisamhällets ev sjukdomar och parasiter. Genom att sedan avlägsna dem i rätt tid, så kan man minska på sjukdomsbelastningen i kupan. På köpet får man en massa bilarver, som kan används i matlagningen!

  http://nordicfoodlab.org/blog/2012/10/bee-larvae-granola

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, så har vi också gjort i flera år för att bekämpa kvalster. Känns miljövänligt och bra. Men till att äta bilarver har vi ännu inte kommit : )

   Radera
 2. Hej Maria!
  Kommer ni att ha flera honungskvällar eller är det enda chansen ikväll?
  H. Annika


  SvaraRadera
  Svar
  1. Enda chansen tyvärr. Det är sånt fasligt "teelställas". Men vår honung hittas på Reko

   Radera
 3. Hej, letar du efter ett lån?
  VI FINANSIERAR FÖLJANDE: josephgucciardi359@gmail.com

  • Lån för alla
  • Flerfamiljshus / lägenheter
  • Kassa ut lån på alla typer av fast egendom
  • Lån till investerarens
  • Bridge Loans / Mezzanine Financing
  • Lån för utländsk köpare
  • Kommersiella lån
  • Land / Konstruktion
  • Ny kommersiell / multifamiljprodukt, med låg ränta på 2%
  • Lånebelopp: 50.000kr till 50.000.000kr
  EÖver hela världen.
  Kontakta honom via e-post på: josephgucciardi359@gmail.com

  SvaraRadera