onsdag 24 augusti 2016

Saltgurka

När jag var lite trodde jag att saltgurka var en speciell gurka som var salt redan när man odlade den. Tyvärr är det inte så. Tidigare år har jag gjort skivad inlagd saltgurka och gurksallad. Gurksalladen står kvar i utekällaren, vilket får mig att inse att vi nog inte äter så mycket gurksallad. Dessutom har jag blivit lite lat och tänkte testa att lägga in hela gurkor i år istället för skivade

 
För några år sedan besökte jag Aspegrens trädgård i Jakobstad och tyckte det var sååå vackert med frilandsgurkor som slingrade sig i stora högar. Vi kan säga att min dröm gick i uppfyllelse i år. Tidigare år har de väl slingrat sig helt okej, men i år har de fått fnatt. Jag har fått frilandsgurkor så det nästan skulle räcka till en hel by. Som tur är funkar de helt bra att äta färska, så det slinker ner en och annan den vägen också. 

Ja, jag har fått fler än de här, men man vill ju inte skryta.

När du lägger in hela gurkor börjar du med att tvätta av dem noga.

Därefter skall de pickas hål i, så att saltet bättre kan tränga in. Jag använde en strumpsticka och pickade för brinnkära livet. 

Sedan skall de ligga i en saltlag i ett dygn. Det var här det eventuellt sket sig lite för mig. Mina låg nämligen i två dygn, men jag tänker att det säkert funkar i alla fall. De skall även täckas med lock, men något sådant stort lock stod inte att finna i vårt hus. Eftersom saltlagen var kall tänkte jag att vad tusan ...

Saltlagen blandas i följande proportioner:
1 dl salt per 1 liter kallt vatten.
Jag löste faktiskt upp vattnet i lite varmt vatten och hällde i det kalla vattnet. Sedan skall gurkorna täckas av vattnet (som ni ser att de gör på bilden, visst)
Och så ställer du hela konkaronkkan att stå på en sval plats i ett dygn


Efter ett dygn i saltlag hälls saltlagen bort och gurkorna får rinna av.

Sedan är det dags för ättikslagen.

På 2 kg frilandsgurkor kokar du en lag enligt följande

2,5 dl ättika
7,5 dl vatten
2,5 dl socker

Varva gurkorna med 40 g färsk pepparrot, 2 färska chili, 20 dillkronor och 2 msk gult senapsfrö.
Man kan redan nu lägga gurkorna i rena glasburkar, men jag tänkte förvara mina i en stor hink. Därför får de ligga här en stund till.

Häll den varma ättikslagen över gurkorna, täck och låt stå 1 dygn. Efter 1 dygn silar du återigen upp lagen i en kastrull, kokar upp den och upprepar proceduren.

Sätt lock på burkarna och förvara svalt. De är klara efter ca 1 vecka och låter du burkarna stå svalt håller de sig flera månader.



8 kommentarer:

  1. Vad kul, har aldrig sett judt detta recept förut! Brukar lägga in gurkor men mest smörgåsgurka enligt Bonniers kokbok. Vilken koncentration av ättiksprit använder du dig av till receptet

    SvaraRadera
    Svar
    1. 10 %. Det var en saltgurka på dunken med ättika så jag tänkte att antingen passar den bra eller så är det vilseledande marknadsföring.

      Radera
  2. Jag älskar att äta frilandsgurkor färska, jag kan äta dem som godis nästan. De är krispigare och smakar mer än slanggurka. Frossar varje höst men mina kommer från affären, jag har bara balkong i stan tyvärr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror de är bättre än godis. Fast de kommer från affären : )

      Radera
  3. Vilka bra anvisningar! Tack för recept och tips!

    SvaraRadera
  4. Haha det är så roligt med såna där saker man missförstår som barn. Jag förstod inte att spenat var en grönsak. Jag trodde att det var en gegga helt enkelt. Jag minns min bestörtning många år senare när någon visade mig ett spenatblad. Vaddå? Blad???

    SvaraRadera
  5. De inlagda gurkor man köper, innehåller ofta något kalciumsalt. Och i USA använder man "pickling lime" till sina inlagda gurkor, som innehåller kalciumhydroxid. Meningen är att kalcium skall göra så att gurkan behåller sin krispighet bättre i inläggningen.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.