måndag 15 augusti 2016

Sandexperimentet -hur gick det?


Ni kanske minns att jag i våras bestämde mig för att testa att odla två av mina tomatplantor i enbart sand? Hur gick det, kanske ni undrar. Det gick jättebra! Se till exempel på detta biffiga exemplar av tomaten Brandywine.

På båda plantorna (två olika sorter) som enbart växt i sand och de de övriga plantorna som växt antingen direkt i jord eller i jordfylld kruka ser man ingen skillnad. De har blivit gödda på samma sätt, d.v.s. med gräsklipp, guldvatten och nässelvatten.

Jag har nu bestämt mig för att undan för undan byta ut fler jordfyllda krukor till sandfyllda krukor. Sand behöver nämligen inte bytas eftersom den inte överför jordbundna sjukdomar (och sandbundna sjukdomar har jag aldrig hört om), vilket skulle underlätta växthusodlingen rätt mycket.

Maria-Svärfar
1-0

7 kommentarer:

 1. Men guuu vad spännande! Jag har så liten yta i trädgården att kompost helt enkelt inte får plats. Hemsläpandet av jord varje år är ju en stoppkloss i odlingen så det här låter onekligen lovande. Får en fråga i vilken utsträckning du har gödselvattnat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I början av säsongen gödselvattnade jag ungefär 1 gång i veckan. Jag varvade med gräsklipp, guldvatten och nässelvatten. Sedan i mitten av sommaren slutade jag och satte bara mera gräsklipp med några veckors mellanrum. Det blir ju inte så goda tomater om man gödslar sent.

   Radera
 2. Men näringsinnehållet lär ju inte vara så högt. Tomater går att odlas mer eller mindre direkt i en stenöken, försök har gjorts i Spanien. Det blir tomater och de har viss smak, men innehåller ingen näring. En läkare jag träffade uttryckte det som att "det blir en röd boll".

  SvaraRadera
 3. Men du kanske tillsatte näring?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, precis som för vanliga tomater gödslade jag med guldvatten, gräsklipp och nässelvatten. Den näring som finns i jorden när man odlar i kruka, speciellt om man använder samma jord flera år tror jag inte är så stor.

   Radera
 4. Man tillsätter vanligen gräsklipp, och om det är helt ny sand så bör man också vattna med vatten från gräsklipp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag körde med guldvatten och nässelvatten i början innan gräsklippet var så rikligt.

   Radera