lördag 8 oktober 2016

Vad gör jag?

Det har inte blivit så mycket skrivet här på bloggen på senaste tiden. För det är ju lite så att när man har skrivit en blogg om självhushållning i flera års tid, så har ju många av de "vanliga" sysslorna på gården redan beskrivits och det är ibland svårt att hitta oskrivna saker att berätta om. För att ni inte skall tro att jag helt återfallit till konsumtionens djävul och lathetens lilla demon har tagit över min kropp levererar jag lite bildbevis.
Jag plockar och torkar trattkantareller. En av mina bästa vänner bor nära trattkantarellparadiset så med jämna mellanrum våldsgästar jag henne för en prat- och plockstund i skogen. Det är ju verkligen ett kanonår med trattkantareller!

Jag brukar torka alla mina trattkantareller. Mörkt, varmt och luftigt. Sedan förvaras de mörkt, svalt och lufttätt. 

Vi har plockat tomater i vårt glasväxthus ända till slutet av september. Vi har inte haft någon annan tilläggsvärme än tre stora vattentunnor som värmts upp under dagen för att sedan avge lite extra värme nattetid.

Men för några dagar sedan blev det jättekallt och då plockade jag in alla gröna tomater och paprikor. Bara jag orkar skall jag bre ut dem på ett mörkt ställe. En del låter dem mognas i ljus, medan andra säger att mörker är bäst. Jag har testat båda och tycker att båda funkar, men de mognar mer långsamt i mörker och man vill ju gärna att de skall mogna under en längre period. 

Så städar och rensar jag upp i mina odlingslådor. Det som ännu är grönt och fint, som här mangolden och bladselleri, får stå kvar. Sedan skall jag paketera in marken med växtdelar och gräsklipp. Jag tror inte så mycket på det där att låta marken ligga bar en längre tid.

Men vad gör man egentligen med bladselleri? Jag har rätt mycket, men vet inte hur jag skall ta tillvara den annat än torka en liten del till soppor och så. Tänkte att jag skulle odla den för att pressa ner den i min juice och dricka den färsk, men jag tänkte faktiskt spy av smaken. 

Så skördar jag det som finns kvar i landet och ibland glömmer jag det ute så att frosten biter till.

Morötter, kålrötter, rovor och rödbetor hör till denna kategori. 

Så har jag kokat lingonsylt. 

Grönkålen torkar jag också och maler ner till ett pulver som jag använder i mina smoothies. Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag annars skall göra med den. Försöker jag sätta med den i såser och grytor är alla barnens tallrikskanter gröna och fina efteråt. De allra sista grönkålsstockarna brukar jag glädja hönsen med när allt annat grönt är slut i naturen. Inbillar mig att äggen blir extra hälsosamma då, ha ha.

Och så har jag jobbat med ett recepthäfte med 30 vegetariska recept som fungerar som "start up-kit" för motvilliga vegetarianer.  Recepthäftet kommer att säljas i samband med mina vegetarianföreläsningar och vill man beställa något exemplar går det även bra att ta kontakt.


11 kommentarer:

  1. Hur jag fick mina barn att älska grönkål: grönkål o potatissoppa. En lök steks i en djup kastrull tills gyllen gul, lägg till hackad vitlök (gärna mycket typ ett helt huvud). Lägg sen i 6-8 potatisar skurna i klyftor, behöver ej skalas. Täck allt med vatten 1-2 cm över potatisen. Täck det med sönder rivna grönkålsblad. Koka tills allt är mjukt. Smaksätt med grönsaksbuljong. 1-2 tärningar typ. Peppar. Mixa allt med mixerstav. Blir som grönpotatismos soppa. Mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet du, det låter som något som faktiskt kan funka. Vi brukar göra en lite liknande soppa med blomkål, men den är ju så kämpig att odla. Skall testa! Tack!

      Radera
  2. Sellerisalt:

    http://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/ljuvligt-sellerisalt/

    SvaraRadera
  3. Hahaha vad jag känner igen det där med sellerin, alla skulle ju ha det i sina juicer ett tag och använda de att dippa med?!?! Snacka om att förstöra en snacksstund dippar ju 1000 gånger hellre morötter..

    Grönkål och barn vetesjutton men man kan göra grönkålschips eller ha de med som grönt i bulgursallader/vegetartacos? Fast barn har ju många många mer smaklökar än vad vi har så de kanske störs av smaken ändå?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grönkålschips har ju varit väldigt trendigt mellan varven. Kanske för att ingen vet vad de skall göra av sin skörd, ha ha. Men jag tycker mest det låter väldigt pickligt för något som inte ens längre kanske är hälsosamt.

      Radera
    2. Grönkålschips har ju varit väldigt trendigt mellan varven. Kanske för att ingen vet vad de skall göra av sin skörd, ha ha. Men jag tycker mest det låter väldigt pickligt för något som inte ens längre kanske är hälsosamt.

      Radera
  4. Hallå! Jag är intresserad av att köpa det häftet av Dig!! Kostnad? Alltid kul med mer inspiration, och mer tips till vardagsmaten både till familjen och dagbarnen.
    Söndagskram från Kate

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Jag kan skriva ett inlägg om det i veckan så ger jag mera info

      Radera
    2. Kul! Jag kan skriva ett inlägg om det i veckan så ger jag mera info

      Radera
  5. Jag älskar grönkål, oavsett om det är trendigt eller inte så är det gott.
    Jag brukar göra sallad, då tvättar jag grönkålen sedan gnuggar jag in en dressing som har ganska hög fett konsistens i sig, i grönkålen. Man gnuggar tills kålen blir mörkare grön och lite glansig. Favoritdressingar att använda är till exempel en blandning av tomater som jag kört i mixern med olivolja och chili. Men man får vara försiktig så det inte blir för vattnig dressing av tomaterna.
    Underbart gott blir det i alla fall.
    Annars har jag grönkål i mina wok recept, jag har gjort grönkålschips (jag prövade till och med bjäst av denna egenskap och det var också väldigt gott), har grönkål i smoothies, grönkålssoppa, grönkålsgratäng men i slutändan om man har mycket så är det ju en av de få grönsakerna som fryser väl... man behöver inte förvälla eller nåt.

    Tack för en intressant blogg :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.