måndag 21 januari 2019

7 saker

Jag brukar inte ge nyårslöften, men väl tänka genom saker som jag vill utmana mig själv med under året. Att återuppliva bloggen är en utmaning. Jag gjorde ju ett försök i våras, men kraften fanns inte. Men med jämna mellanrum så är det någon som frågar om jag inte kan tänka mig att börja skriva igen. Och nu har jag till och med börjat fråga mig själv. Så då kör vi väl då och ser hur länge det håller i sig : )

Men det var inte det jag skulle skriva om. På nyårsafton satt vi runt matbordet tillsammans med goda vänner och jag kastade ur mig frågan vad alla skulle kunna tänka sig att göra under 2019 som skulle gynna miljön. Förutom en surpupp, som redan tyckte att Finland gjorde mer än många andra länder, hade alla andra till min glädje inte svårt att komma på en sak.

En skulle sluta köpa plastpåsar i affären, en skulle bli bättre på att äta rester, en skulle äta mera vegetariskt och så vidare.

Själv utmanar jag mig med att endast får köpa sju nya plagg (skor inräknade) under 2019. Hit hör också trosor, strumpor och dylikt. Först tog jag tio stycken plagg, men det tyckte jag kändes för enkelt så jag drog ner det till sju. Jag utmanade min vän och hon gillade idén, men kände att hon ville förnya sig med jämna mellanrum. Men det är just det här som är grejen. Att använda allt du har tills det tar slut. Att förnya dig med det du har och den du är istället för med nya grejer.

Och det som gör allt så enkelt är att loppisgrejer inte hör till de sju plaggen! För loppisgrejer belastar inte miljön på samma sätt. För någon vecka sedan blev mina svarta jeans nötta i grenen. Det blev nästan som att gå med rumpan bar. Men vips hittade jag ett par nya för 3 € på loppis. De satt som en smäck! Jag, plånboken och miljön jublade!

7 kommentarer:

 1. Så roligt att du skriver igen - kul att "se" dig! Jag har själv inte satt något exakt antal på plagg jag ska köpa, men har sagt att jag ska köpa få saker av bra kvalitet och sedan försöka älska dem till de fallit i bitar, blivit lagade och faller i bitar igen. Goda intentioner är en bra start!

  SvaraRadera
 2. Maria Blomgren23 januari 2019 17:13

  Kul att du skriver igen! Tycker om din blogg!

  SvaraRadera
 3. Anneli i Trollhättan25 januari 2019 14:26

  Härligt att höra dig! Du är så välkommen tillbaka i bloggvärlden men samtidigt så förnuftigt att lägga det på den nivån du orkar med och tycker är kul! :)

  SvaraRadera
 4. Vad roligt att du är tillbaka! Härlig utmaning du har gått inför, kanske jag borde låta det smitta av sig. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 5. Jag har just blivit sambo och två kök har blivit ett. Det innebär massor med torrvaror och kryddor! Så det blir mitt sena nyårslöfte: att med inspiration laga mat så att vi gör slut på alla kryddorna och torkade bönor innan jag köper nytt.

  SvaraRadera
 6. Jag kommer att äta veganskt så ofta som möjligt, annars helst vegetariskt. Har kött i frysen och kommer att fortsätta ha det, men använda sparsamt, och alltid köpt av en uppfödare eller jägare jag litar på. Jag köpte en ny Fjällräven-vinterjacka i december, då min förra (inte Fjällräven) var utsliten i ärmarna. Jag hade drömt om en Fjällrävenjacka i flera år och satte nu flera hundra på den. Men jag gillar den inte! Mamma fixade nya muddar i ärmarna på min gamla och den är som ny igen. Sen jag fick den efter reparation har jag inte rört min nya drömjacka. Nu vet jag inte om jag ska spara den och vänta att jag börjar gilla den eller om jag ska sälja den i andra hand... Suck så ledsen jag är att jag satte så många pengar på den!

  SvaraRadera
 7. Välkommen tillbaka! Mitt nyårslöfte är att bara odla sånt som vi kommer att äta och använda i matlagningen. Jag har en förmåga att sätta alldeles för många frön(några kanske inte gror) och testa nya sorter(för många frön där också). Det är inte alltid min familj uppskattar mina experiment��

  SvaraRadera