måndag 26 augusti 2013

Köttfri måndag: Falafel

Veckans vegetariska höjdpunkt har utan tvekan varit Falafel. Det har jag faktiskt aldrig ätit förr, åtminstone inte kockat. Det var grannen Christine som gav mig receptet. Och nu får receptet vara mitt bidrag till veckans köttfria måndag.

Falafel
Mixa ihop kikärter, lök, vitlök, något ägg, lite skorpsmulor, persilja, salt, peppar, spiskummin och lite cayennepeppar. Fixa smeten till små platta bollar som du rullar i sesamfrön. Stek dem i olja och eftergrädda dem vid behov i ugnen. Servera i pitabröd tillsammans med sallad, tomat, kokt ris och tzatziki. 

Tzatziki
Blanda  2 dl yoghurt, ½ grovriven gurka , salta något. Låt allt rinna av i ett durkslag. Smaksätt med 1 krossad vitlöksklyfta, 1 krm svartpeppar, 1 krm vinäger och 1 tsk olivolja. 


Pitabröd
50 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 dl ljummen mjölk
1 msk socker
2 tsk salt
2 msk olivolja
12 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Häll vatten och mjölk över jästen och rör tills den löser sig. Tillsätt socker, salt och olivolja. Arbeta in mjölet lite i taget och arbeta degen ca 5 minuter. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. 
Vänd upp degen på mjölat bakbord och dela i tio bitar. Kavla ut varje bit till rundlar ca 14 cm i diameter. 
 Lägg bröden på bakplåtspapper och låt dem jäsa 20-25 minuter under bakduk. 
Grädda i 225 grader 8-10 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk. 

9 kommentarer:

  1. Nu vet jag inte om du blev nöjd med din falafel eller inte, men ett tips är att endast blötlägga kikärterna och inte koka dem, innan du gör din falafelsmet. Konsistensen brukar bli bättre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha! Vi var så bekväma så vi använde ekologiska kikärter på burk. Måste testa olika alternativ.

      Radera
  2. Det måste vi prova nån dag, vi äter redan nu allt för mycket kött i vårt hem, så lite fler vegetariska alternativ är välkommet. Men tzatziki, finns det något bättre. Det är så gott att jag skulle kunna leva på vitt bröd och tzatziki. I evighet, nästan.

    SvaraRadera
  3. Åh, tack! Det ska jag prova imorgon! :)

    SvaraRadera
  4. Verkar gott! Måste provas. Lök & vitlök & persilja finns ju i trädgården. Längtar till att även ett ägg finns att hämta i den egna hönsgården.
    /EL

    SvaraRadera
  5. tänk om man kunde ta något annat än kikärter....har så förtvivlat svårt för dem, men önskar jag kunde tycka om dem....lät så gott annars.

    SvaraRadera
  6. Låter jättegott. Jag måste testa detta någon gång då jag har en vegetarian till man. Är förresten ny läsare, hittade din bok på biblioteket och tyckte den var så intressant att jag googlade dig och hittade hit. Har nu läst igenom bloggen och jag är mäkta imponerad att du lyckats med så mycket. Nu ska jag gå till biblioteket och låna nästa bok (Kvinno-boken) och ha en härlig lat tisdag med bok och te.

    //Madeleine

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.