fredag 24 augusti 2012

Frysa broccoli

I år är första året jag på allvar odlar broccoli och det har lyckats bra. Men tusan vad snabba de är att börja blomma. Vi får verkligen passa de små grönbollarna. En del av skörden äter vi genast (blanda t.ex. kokt pasta, blåmögelost, broccoli, ägg och grädde till en god gratäng), men en stor del fryser vi in.

Då gör vi så här: Vi skär den i mindre buketter, sänker ner den i kokande vatten i 2-3 minuter, sedan skall den direkt sköljas i kallt vatten och rinna av. Så brer vi ut den avrunna broccolin på några ugnsplåtar som vi ställer in i frysen. När de är genomfrusna sätter vi in dem i påsar och tillsluter. På så vis är det enkelt att i vinter ta fram så mycket vi behöver istället för en enda frusen klump.

4 kommentarer:

 1. Intressant att veta! :) Är de klara att äta när man plockar ur dem i frysen sen då med andra ord (dum fråga kanske)? Går det bra att skippa kokningen innan och istället frysa dem för att tillaga dem vid senare tillfälle?

  SvaraRadera
 2. Livsmedelsverket skriver så här på sin sida "Grönsaker går också bra att frysa om man först förväller dem, det vill säga kokar upp vatten, låter grönsakerna koka med en kort stund och sedan spolar dem i kallt vatten". Kolla in t.ex. den här tråden http://www.alltomtradgard.se/forum/view-thread.xml?thread_id=114371&forum_id=13&offset=82801&view=
  Jag kommer nog inte att frysa in några grönsaker råa och på samma vis slänger jag dem en stund i kokande vatten när jag tar upp dem från frysen. Men det verkar finnas olika åsikter om det där : )

  SvaraRadera
 3. Tack för (det tre år gamla) tipset! Köpte igår 5 kg broccoli, så nu ska det frysas in broccoli för vintern!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.