måndag 20 januari 2014

Köttfri måndag: Borsjtj

Minns ni Soppagruppen som vi startade för nästan ett år sedan? Fyra familjer som i tur och ordning bjöd hem varandra på mat en hel vanlig vardagskväll? Där menyn inte fick bestå av något annat än soppa och bröd? Ja, gruppen lever kvar om än väldigt sporadiskt. Men bra så. Det är lika roligt varje gång man får en inbjudan om att man får åka till byn på mat.

Senast var det grannarnas tur att bjuda. På matbordet stod en härlig Borsjtj-soppa. Och döm om min förvåning när hela familjen väl hemma i trygghetens vrå lovordade soppan och tyckte den hade varit jättegod. Att mina barn frivilligt skulle erkänna att de lajkar rödbets-och kålsoppa hade jag inte väntat mig. Så jag var snabb att be om receptet.

Varsågoda! Här är Christines recept på Borsjtj-soppa. Och eftersom Christine är en riktig matmor så finns det inga exakta mått. Hon kan det där med att 'höfta'.

Borsjtj

Grovt rivna rödbetor
Strimlad vitkål
Grovt riven morot
Vatten
Buljong
Vinäger
Timjan
Salt och peppar
Lök
Vitlök
Lagerblad


Fräs rotfrukterna för att få en mustigare smak. Låt koka ganska länge. Spara lite av rödbetorna som du sätter i mot slutet för att få en fin färg. Servera med smetana och ett gott bröd. 

6 kommentarer:

  1. Låter kanongott! Har sneglat på rödbetorna i butiken nu ett tag men inte riktigt kommit på vad jag ska göra med dom... Detta blir det!

    SvaraRadera
  2. Rödbetor, gulbetor, polkabetor. Jag skalar och sköljer dem. Skivar tunnt på mandolinen. Sedan skivar jag blomkål på samma sätt. Lite god vinegrätt med valfri smaksättning. Vill man lyxa till lite lägger man på rostade hasselnötter. En god och rejäl sallad så här års.

    Annars rödbetspaj. Koka rödbetorna. Skär i bitar. Lägg i smord form. Gör en smulpaj med hälften mjöl och hälften havregryn och smör. Mossa i ett paket fetaost, lite peppar och sallt i smuldegen. Lägg på rödbetorna. Strössla på lite pinjenötter. Skjuts in i ugnen. Gottgott!

    Hälsn Anna F

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anna! Matinspiration är alltid välkommet!

      Radera
  3. Mmm, nu blev jag riktigt sugen på rödbetor. Och vilka bra tips Anna F!

    SvaraRadera
  4. Jag testade denna soppa idag och mums vad god den var! Jag blev proppmätt och det var svårt att sluta äta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Och det är ju inte så farligt att äta lite för mycket av denna rätt kan jag tänka mig

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.