måndag 12 januari 2015

Utvärdering av vårt värmesystem

Nu har vi haft vårt nya värmesystem i ungefär nio månader. Vill du läsa om hur det är konstruerat tittar du här.

Så vad tycker vi?

Först av allt, under de snart sexton åren vi bott här i huset har jag aldrig kunnat gå i t-shirt inomhus vintertid. Det kan jag nu. Vi har en skön behaglig värme i hela huset.

Eftersom vi värmer upp vårt vatten med egen ved kan jag nu med gott samvete använda varmvatten t.ex. i köket. Tidigare hade jag alltid dåligt samvete för att det gick el och mina händer var ofta röda och nerkylda.

Vi behöver inte bära in ved till tre värmekällor i huset (två kakelugnar och en vedspis), vilket vi nu har insett vilket jobb det faktiskt var. Vi bär veden cirka tio meter istället för 100 meter.

Vintertid eldar vi en gång varje dag. Sommartid eldade vi varannan eller var tredje dag och har ändå varmt vatten i den mängd vi behöver.

När vi kommer hem efter en hel dag borta är huset varmt! Tidigare var vi tvungna att börja elda direkt vi kom hem och gick och småhuttrade i någon timme innan värmen spred sig i huset. Nu var vi borta i tre dagar och hade satt på elstavarna (de hade dock inte ens hunnit slå på under tiden vi var borta) och det fungerade jättebra.

Förutom våra kakelugnar och vår vedspis hade vi tidigare golvvärme i källaren, köket och badrummet. Dessutom värmde vi upp vårt varmvatten med el. Det här gjorde att våra elräkningar inte var att leka med i ett så här gammalt dragigt hus. Tidigare förbrukade vi ungefär 25 000 kWh / år. Nu är vi nere i 6500 kWh / år. Det här gör att den årliga inbesparingen är ca 2000 euro, vilket gör att hela systemet är intjänat på ungefär 12 år.

Då räknar jag inte med veden och visst går det åt mer ved. Cirka 30 kubik räknar vi med att elda per vinter. Men veden är gratis ur egen skog och eftersom vi kan elda med 50 cm längd så är hanteringen rätt enkel.

Det här var en av de största investeringarna vi gjort hittills (och knappast kommer det många fler av den här kalibern), men vi är banne oss nöjda till 100 procent.

Våra gjutjärnsbatterier med manuell reglering (inga termostater) fungerar jättebra och är verkligen en prydnad i våra rum. Dessutom sväljer de jättemånga våta vantar ... Det vi har gjort är att installera en värmeregulator i anslutning till inkommande värmerör. Den här känner av utetemperaturen och reglerar värmen till huset. Väldigt enkel att använda.

Egentligen kanske jag kunde avsluta med att skriva att jag i skrivandets stund precis har kommit ur duschen och sitter här väldigt lättklädd  och varm trots att utetemperaturen närmar sig -15 grader, men jag vill ju inte att ni skall tro att jag försöker skriva något tantsnusk.

9 kommentarer:

 1. Jösses jag dör av glädje! Kollade gamla fotona från då ni installerade ert värmesystem. Den ergonomiska arbetsställningen Jenk intagit under huset.....vilken galenpanna, men allt bättre än en oljepanna, hehhe! Har själv ett oljepannshelvete i Vallvik som bör förpassas till det förflutna, men vilket projekt! Fast glädjen över att få det gjort bara strålar här, tack för denna inspirationskick!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej dö inte Anne! Det skulle vara väldigt tråkigt. Och ett klart minus för vårt värmesystem. Du måste komma ut på studiebesök när det blir dags.

   Radera
 2. Millan i skåne:Har ni någon vatten buren golvvärme nu eller bara element?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har faktiskt kunna stänga av all golvvärme och saknar den inte alls. Så skönt!

   Radera
 3. Är det bara jag som är konstig och tycker att det lite hör vintern till att behöva ta på sig tjocka myströjor och mjuka tofflor? ;-) Finns ju såklart nedre gränser, våran går väl vid 17-18 grader ungefär. Lite i mesigaste laget kanske, men vi västkustbor är inte så vana vid kallt klimat, blött och blåsigt går bra dock :-P

  Jätteskönt att ni har blivit nöjda med investeringen, finns inget värre än att behöva plöja ner pengar och arbete i något som inte faller väl ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo mysigt är det förvisso när det är självvalt och inte 24/7 : )

   Radera
 4. Snyggt element, såna skulle jag också vilja få tag på! Jag får väl ta och leta på blocket och byggnadsvårdsbutikerna... :-)

  SvaraRadera
 5. Vi har en liknande lösning för värmen sedan 7 år tillbaka, eldar på samma vis och det är fantastiskt! Det går åt mindre ved (har också egen) och mycket mindre arbete, och ger mångfalt mer värme. Bästa vi gjort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra att det finns andra varma och glada människor :-)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.