Det är rätt vanligt att man använder mossa (och kanske framför allt vitmossa) i sina blomsterarrangemang inför julen. Ända sedan min lärare Annika berättade för oss ettagluttare att det tar hundra år för mossa att växa upp igenom om man river lös den har jag haft lite svårt för det där med att samla mossa.
Nu är det inte riktigt så. Det som många av oss tror är vitmossa är egentligen fönsterlav (en typ av renlav). Många lavar växer jättelångsamt, mossa betydligt snabbare. Men ja, eftersom de flesta tror att renlav är vitmossa kan man felaktigt säga att mossa växer långsamt ... Hänger ni med?
I år såg jag plötsligt att det på en del lövträd växer mängder av vit blåslav. Blåslaven sägs vara Sveriges mest vanliga "växt". Och trots att den är en lav växer den minsann inte långsamt och om man drar loss det från träden och sätter det i sina arrangemang så torkar det och blir nästan som vitmossa. Börjar du titta runt dig finns den nästan överallt, speciellt lätt är det att hitta den på döda aspar tycker jag mig ha märkt. Så testa att använda den istället för vitmossan/renlaven
|
Men så smart, det där ska jag absolut hålla koll på ;)
SvaraRaderaFin helg till dig
Kram
Annie
Tack detsamma Annie!
RaderaBlev lite förskräckt nu av det där med 100 år, men måste säga att jag inte riktigt hängde med. Vad exakt är det som växer långsamt? Lavar, men inte mossa?
SvaraRaderaRent generellt kan man säga att mossor växer snabbare än lavar. En del lavar (som den som finns på min bild) växer dock rätt snabbt.
RaderaHär är en länk till Forskning och vetenskap som svarar just på frågan : )
http://fof.se/tidning/2013/2/artikel/mossa-snabbare-ryktet
Forskning och Framsteg hette ju tidningen
RaderaJag har samma problem, det gör ont i hjärtat när jag är i skogen och ska ta hem till och med mossa sedan min yngsta son informerade mig om att man inte skall plocka renlaven för att det tar så länge för den att växa. Jag vill gärna ha grön mossa i mina arrangemang och brukar ta björnmossa, jag hoppas den växer snabbare :) Man kan också återanvända mossan/renlaven; ta vara på den och nästa jul så väter man den bara och så blir den mjuk igen och den går att jobba med utan att den smular sönder.
SvaraRaderaJa! Det kan man ju också göra, spara den alltså. Vilket bra alternativ.
RaderaDe där du har i träkärlet är renlav men den brukar inte jag kalla vitmossa den som egentligen heter fönsterlav brukar vi använda. Kolla in de här klippet. https://www.youtube.com/watch?v=Hi6zorMyhVU
SvaraRaderaNja, renlav ser väl ut så här?
Raderahttp://www.webbfloran.fi/kuvat/115_hires.jpg och det är inte vad som jag plockat : )
Märker att det är svårt det här med lavar och mossor. Och vitmossan är egentligen grön, men de flesta kallar fönsterlaven för vitmossa. Fönsterlaven är även en underart till renlav, ha ha.
Efter alla stormar vi haft på västkusten har jag passat på och samlat lavar som nu har blåst ner och ligger på marken, till synes hemlös. Win-win för både mig och skogen :-)
SvaraRaderaTrevlig helg // Alexandra
Vad fint att ge den ett nytt hem!
RaderaLav heter det vita i träkärlet,vitmossan är grön. :)
SvaraRaderaH.trädgårdsmästaren
Jo, det var nog det jag försökte få fram : ) Åtminstone att det jag hade plockat var blåslav (tror jag)
RaderaÅh jag som precis plockat in grön härlig mossa till adventsljustaken. Ska tänka på det nästa år men jag tror inte det växer så mycket blåslav här omkring. någon berättade att när det växer mycket blåslav är det ett tecken på att luften är väldigt ren. Vet inte om det stämmer dock.
SvaraRadera//Petra
Det har jag också hört. Att det endast växer där luften är god. Och det finns ju flera tips här att du kan spara mossan och spraya den med vatten nästa år så det kan du ju testa för godare samvete : )
RaderaSparade de stora gröna fina kuddarna med mossa vi skrapade bort från taket. Ett arbete som måste göras regelbunder - Inga problem med tillväxten där inte. Ha ha
SvaraRaderaFint blev det också med lite blåbärs- och lingonris ...
Sant! När man tänker på DEN mossan så växer den ju minsann inte långsamt. Likadant kan man ju ta mossa ur gräsmattan.
RaderaJa vi tog också från gräsmattan :)
RaderaBlåslaven försökte jag använda en gång men den var full av småkryp....
SvaraRaderaDäremot sparar jag min "mossa" och använder samma år ut o år in, går så bra!
AM
Oj! Det har jag inte märkt.
RaderaBra idé med blåslaven. Ville bara säga att din bok självhushållning i praktiken är en riktigt bra bok som kommer bli en favorit i bokhyllan, du är en kanon författare ��/ Kristina
SvaraRaderaÅh tack Kristina! Vad glad jag blir! Kram till dig!
RaderaTack för en intressant och inspirerande blogg med många riktigt bra idéer :)
SvaraRaderaTack för att du är här och läser. Det blir mycket roligare då.
RaderaFunkar ju jättebra med blåslav också. Här är den dock inte så vanlig. Använder själv grönmossa som inte växer lika långsamt, men man får naturligtvis inte plocka var som helst.
SvaraRaderaAllt gott
Anette
Nej, det är sant.
Radera