Kefirgrynen ser egentligen inte ut som gryn utan mer som en kefirklump eller risgrynsgröt. Klumpen kallas även för kefirsvamp och då förstår ni att det är något som växer sig större. Med tiden blir dina gryn fler och större och du kan dela med dig av dem till andra (det var så jag fick den). För eftersom den blir större kräver den även mer mat och det börjar med tiden gå åt en hel del mjölk. Det finns både vatten- och mjölkkefir och egentligen är grynen olika . Du kan om jag förstått det rätt använda överblivna mjölkkefirgryn till att göra vattenkefir, men då slutar de att växa. Det kanske jag får göra när mjölkkonsumtionen blir för hög. Har du ingen vän med kefirgryn hemma kan du köpa dem på olika ställen, t.ex. här eller här |
Vi dricker inte så mycket mjölk i vår familj så därför antar jag att jag upplever att mängden Kefir som kommer lätt blir för stor. Jag ersätter min yoghurten i mina morgonsmoothies med Kefir och så serverar jag ibland en efterrätt som består av Kefir, bär, kakaonibs och ett lätt pudertäcke av kokossocker. Slinker ner rätt bra. Men använder du fil eller yoghurt i din kost är det väldigt enkelt att ersätta det med Kefir. Du behöver nästan inte göra någonting. Den sköter sig själv. Och blir du nu irriterad över att jag är så knapp och slapphänt i mina beskrivningar över hur man gör kan du läsa mer på Morotslivs hemsida. Hur du gör hittar du även på Wildrags hemsida där du även kan läsa in dig massor om grynet. |
Nämen, vilket sammanträffande. Jag har också pillat med kefir de senaste veckorna, men utan kefirgryn. Inlägget skall jag knåpa ihop till helgen. Visst är det gott och roligt när det kan sköta sig själv :)
SvaraRaderaOj, kan man göra det utan gryn också?
RaderaJag har använt kefirkultur (pulver) som man aktiverar med varm mjölk. Sedan har jag även testat att ympa med kefir från affären. Lätt som en plätt. Orkar inte hålla på att mata något mer. Räcker med surdegen :)
RaderaHa ha, ja det låter ju väldigt praktiskt
RaderaSå himla häftigt det här är! Kan man göra färskost av kefir?
SvaraRaderaNu har jag ju inte så stor erfarenhet än, men på Wildrags hemsida (som jag länkar till ovan) skriver hon så här
RaderaVi gör kefir för müsli, för att få vassla och färskost, för att göra en creme fraicheliknande produkt på grädde. Har även provat att lagra urkramad kvarg till lagrad ost.
Hjälp! Jag vill också ha Kefir,men hittar inte ngn som säljer eller håller på med i närheten av mig. Hälsobutik säljer inte Kefirgryn :(
SvaraRaderaKontakta mig ifall du kan sälja lite åt mig :) min @adress är ponce108@hotmail.com
Tusen tack för er hjälp!
Med vänligt hälsning
Claudia Friberg
Jag har en kefirplanta som jag kan dela med mig.
SvaraRaderapm moniquedemoree @ telia.com
SvaraRaderaHej
SvaraRaderaHar du känt något skillnad av att äta kefir mjölk?