lördag 26 mars 2016

Några tankar om gröt

Vet ni vad jag gör här? Jag kokar gröt. Jag tänkte nämligen i detta inlägg dela med mig av ett tips som jag tycker är väldigt bra. När man kokar gröt på mjölk måste man ju antingen röra väldigt mycket och väldigt länge eller dels gnida kastrullbotten väldigt mycket och väldigt länge. (Använd i så fall en sockerbit)

Men om du kokar gröten en stund för att sedan vira in den i tjocka yllefiltar och låta den stå en  längre stund blir den klar ändå! Då kan du göra en massa roliga saker och spara el samtidigt.

Vi har fått en ny grötfavorit, nämligen Birkkalas fullkornsflingor av urvete. Och då får jag som mor lite dåligt samvete för att jag serverar mina barn gröt -av vete dessutom. Men så tänker jag på att massor av generationer har ätit gröt under de flesta av veckans dagar i hela sitt liv och det har gått hur bra som helst. En gröt kokad på mjölk kan vara betydligt mer hälsosam och näringsrik än många halvfabrikat och annat strunt som vi sätter i oss.

När det gäller gröt har jag också ett tips till alla beslutsfattare som försöker spara pengar inom skolsektorn. Ge dem mera gröt! Den dagen det är gröt i skolan kommer de alltid hem mätta och belåtna. Det är mer än vad man kan säga om de flesta andra dagar. Tänk om det skulle serveras mera billig gröt i skolorna, så skulle man kunna sätta inbesparingen på de andra dagarna så att man faktiskt kunde koka mat som barnen verkligen åt, eller på att satsa på mera ekologiskt eller mera mat från grunden. När barnen var små försökte jag alltid uppmuntra dem att äta all skolmat. Det gör jag inte längre. Mycket av den mat det serveras i skolan är nämligen inte av den kvalitet som jag vill uppmuntra mina barn att äta. Så synd! Och det känns verkligen hemskt att skriva så, men det är ett faktum.

8 kommentarer:

  1. Jag håller med dig Maria! Och det värsta är när man som lärare har full förståelse när eleverna kommer fram och säger att maten smakar ullabella. Det är okej, tänker jag. Ditt smaksinne har helt rätt och det är en naturlig reaktion mot onaturlig mat. Inget säger jag förstås högt ;) Lyckligtvis så finns ännu några skolor kvar med riktiga eldsjälar som brinner för ren och näringsrik mat. Kök utan svinn och där barnen äter sig mätta och nöjda dagligen. Och gröt serveras en gång i veckan eller en gång på två.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju inte uselt i alla skolkök, men i onödigt många tycker jag.

      Radera
  2. Jag jobbar på en skola med fantastisk bespisning. Jag och barnen där har tur! Jag skulle gladeligen se att de bytte ut korv-måltiderna mot gröt på min dotters skola men är osäker på hur andra skulle reagera "fattigmanamat" "inte riktigt mat", tror jag att de skulle säga. Jag tycker mer att den frukost som serveras där- mannagrynsgröt med socker och bröd på vara vetemjöl - inte är riktig mat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frukosten och mellanmålet på många förskolor och skolor har jag förstått är en sak som ofta diskuteras utgående från mängden socker och vetemjöl. En väsentlig diskussion minsann!

      Radera
  3. Älskar gröt! Mina barn äter havregrynsgröt med en klick honung, kanel och mjölk på morgonen. Känns så redigt, nyttigt och billigt. Snart har vi egen honung dessutom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina barn äter också havregrynsgröt på morgonen. De älskar den inte.

      Kul med egna bin!

      Radera
  4. Det är nog tyvärr helt orealistiskt att ens servera gröt enstaka dagar i skolan! Kolhydratsfacisterna skulle ju explodera, och de är ju en mycket mäktigare grupp än alla religiösa fanatiker sammantaget!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.