Det är varje år spännande att se vilka bisamhällen som klarat sig och vilka som dött. I år har vi faktiskt ganska många bisamhällen som strukit med. Och det är konstigt, på vissa ställen har nästan hälften av samhällena strukit med (vilket är väldigt mycket), medan det i andra bigårdar inte har dött ett enda.
Det som är väldigt konstigt är att en del kupor är helt tomma. Alltså inte ett enda bi syns till, varken dött eller levande. Kupan är full av mat, d.v.s. de har dragit in vintermaten och laddat för vintern och sedan bara försvunnit. Precis som en strumpa i tvättmaskinen.
Vi kommer nog aldrig att förstå oss helt på bin. |
Som alltid när jag läser om vårens förberedelser i bikupan blir jag så avundsjuk... Jag vill också ha bin men kan inte ha det som jag bor just nu. Såg den viktiga men skrämmande dokumentären "inte bara honung" härom kvällen och ville ha bin även för att rädda världen. Hur mycket skulle du säga att era bikupor kostar er i tid och pengar?
SvaraRaderaHälsningar
Kajsa
Ja, det är en jättebra dokumentär! Det är svårt att säga vad de kostar. När man köper in all utrustning och bisamhället blir det ju ofta rätt dyrt, eftersom man skall ha en hel del grejer, men när man väl har det så kostar det nästan ingenting.
RaderaHar men några få samhällen skulle jag säga att tidsåtgången september-april är 5 h. Under sommaren 10 h per månad, men i augusti när slungningen och invintringen sker blir det förstås full fart. Och nu räknar jag med att allt går bra. Måste du jaga svärmar eller liknande blir det ju lite mer :-)
Ungefär som jag misstänkte! Det där med svärmjagande har jag hört talas om, inte minst av min bror som läser juridik. Det hade kommit upp i något sammanhang som rörde något historiskt fall om var en svärm hade satt sig...
SvaraRaderaJag hoppas på att kunna ha bin själv eller som "delägare" så småningom. Kanske kan man hitta utrustning på blocket eller liknande?
//Kajsa
Ha ha, vi har faktiskt skaffat oss en försäkring ifall våra bin ställer till med problem : )
RaderaNär vi startade med bina köpte vi en stor del av utrustningen begagnat. Det går jättebra, men man måste vara noga med att kolla så att odlaren inte slutat pga att bina haft någon sjukdom. Då kan smittan finnas kvar t.ex. i kuporna.