Jag fick en fråga hur jag lagrar mina vitlökar för att få dem att hålla över vintern. Svaret är torrt och varmt. Om det är optimalt kan jag inte svära på, men det funkar för mig. Ibland kan det vara en dygd att vara lat. Att skörda vitlöken, slänga ner dem i en korg, ställa in dem i det varma pannrummet för att de skall torka och sedan "glömma" bort dem. Vill du läsa lite mer ingående instruktioner om hur vitlök skall odlas och förvaras kan du t.ex. läsa här.
|
söndag 3 april 2016
Lathet är en dygd -så förvarar jag lök och vitlök
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Så skönt att läsa att du skriver att du är lat, fast jag iofs inte tror att det är riktigt sant. Idag är det som om det vore skamligt att vila och att göra ingenting, trots att vi alla behöver återhämta oss mellan varven. Vi måste vara så duktiga och perfekta tror vi. Vi ska jobba mycket, laga god och näringsrik mat, baka gott, ha intressanta hobbyer, sköta om vårt utseende för det får inte synas att vi blir äldre, klä oss moderiktigt, och inreda vårt hem enligt de senaste trenderna. I din blogg saknas det här och det är delvis därför jag tycker så mycket om den. Jag tycker om din avslappnade inställning att allt inte behöver vara perfekt. Du skriver också om när saker inte har lyckats och gått som du tänkt dig och det är så befriande. Efter en lång sjukskrivning för utmattning har det inte funnits något alternativ för mig till att vila och "vara lat". Så fram för mera lathet! Och tack för en skön blogg!
SvaraRaderaHar tidigare skalat vitlöken och lagt i olja. Då blir de missfärgade och lite slemmiga. Nu startar jag ett försök med att lägga vitlöken i kylskåp. Enligt tipset tror de då att det är vinter. Sen tar jag fram vid behov och lägger dem i rumsvärme. Då tror de att det är skördedags och piggnar till. Allt enligt ett råd på nätet. Får se om det fungerar.
SvaraRaderaÅh, vad bra! Gillar lata tips.
SvaraRadera@Unknown Man skall vara lite försiktig med att lägga saker som varit i direkt kontakt med jord i olja. Det finns jordbakterier där och när de kommer ner i en syrefri miljö i oljan så kan otrevliga bakterier växa. När industrin säljer vitlök i olja, så har de först kokat (sporbildande bakterier överlever även kokning!) dem i vinäger eller salt, och den förvaras kallt.
SvaraRaderaDet är en av anledningarna till varför jag inte vågat mig på marinerade vitlökar. Jag har helt enkelt inte blivit klok på recepten. En del för starkt fram denna fara, medan andra helt enkelt bara kör på utan vare sig uppvärmning eller andra metoder. Men bättre att i detta fall ta det säkra före det osäkra precis som du skriver.
Radera