söndag 29 september 2013

Pirum, parum, puff -mojäng

Egentligen hade jag inte tänkt göra mera äppelmos, men vad gör man när skörden ser ut så här? Helt underbart vackra och stora äpplen har vi plockat från vårt träd. Vi äter och äter och äter. Skulle plötsligt en kannibal få för sig att sätta tänderna i mig tror jag nästan han av smaken skulle tro att han äter en frukt. Så mycket äppel äter jag. Men ändå räcker det och blir över. Så när jag läste Johannas blogg Lev Enklare och hennes inlägg om "konserverat" äppelmos så tänkte jag att jag slår till och gör äppelmos att förvara i jordkällaren. Tidigare har jag bara frusit mitt äppelmos. Enkelt och behändigt, men det kräver ju en del utrymme och ur ett miljöperspektiv är ju frysboxen inte så bra. Men det var inte själva äppelmoset jag tänkte blogga om (vill ni läsa om det tycker jag ni länkar er in till Johannas inlägg. Där kan ni även lära er att virka ett burklock!)

Nej, jag tänkte blogga om en sådan här mojäng. Jag vet inte ens vad den heter, men man brukar se den här och var på loppis. Den här råkade komma med i samma låda som något jag ropade in på auktion. Länge stod den på en hylla i vårt uthus, eftersom jag inte riktigt visste vad det var (ja, vi nutidsmänniskor!), men så berättade en vän att mojängen är perfekt när man gör äppelmos. Och vilken grunka! Bara att dela äpplena, slänga dem (med kärnhus, skal, käpp och allt) i en kastrull med lite vatten på botten, koka tills de är mjuka, slänga allt i mojängen och veva. Ut kommer det lenaste äppelmos du kan tänka dig.

Men nu är det ju ofta så när man hittar en mojäng på loppis som man inte har sett tidigare att man inte riktigt vet om alla delar finns kvar. Så därför tänkte jag ta en bild på min så att ni ser vilka delar som skall finnas. Hittar ni en sån här maskin (det brukar finnas större och mindre) rekommenderar jag verkligen att ni slår till. De brukar nästan vara gratis.

Tratt (ibland med ben att vika ut)
En eller flera "såll" som du trycker fast inifrån
En vev på vilken det sitter fast en skiva och en "spännare" som håller veven på plats.

Moselimos!

16 kommentarer:

 1. Vilken häftig mojäng!
  Tänk vad saker lätt går ut tiden för att folk vänjer sig vid att exempelvis köpa äppelmos.

  SvaraRadera
 2. Det finns helt nya att köpa också, tror jag köpte min på H-H. Trattdelen på den är i plast. Den har ett franskt namn som jag inte kommer på just nu och är helt allmän i Mellaneuropa.
  H. Ingeborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moulinex :-) Ja, det finns ju nya, men jag tycker det är något speciellt med att köpa begagnat. Dels bidrar man ju inte till konsumtionen på samma sätt och så kan man inbilla sig att någon gammal tant eller stressad husmor har stått och vevat av brinnkära livet

   Radera
 3. Vilket fint loppisfynd!
  Liknande passervagga, fast ny, finns att köpa exempelvis på Bagaren och Kocken, men till ett betydligt högre pris!

  http://bagarenochkocken.se/koksredskap/fissler-redskap/fissler-magic-passervagga-med-tva-insatser/

  SvaraRadera
 4. ...tack för tipset.Min farmor hade en men trodde inte dessa tillverkade längre...

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Hahaha... har en exakt lika dan, tog bild på den härom dagen och tänkte blogga om den. Men du han före, så nu slapp jag :). Den e bara så bäst, underlättar jobbet oerhört.

  SvaraRadera
 7. Passerkvarn heter den, enligt bekant på Facebook, efter att jag kallat den för äppelvejv. Kul att se den i bild, har hittills bara hört talas om sådana. Lär finnas på Halpa Halli dock i nyare version.

  SvaraRadera
 8. Hej! Vilken trevlig blogg du har. Rolig och välskriven och med en massa mening och innehåll.

  SvaraRadera
 9. Hej. Jag har kallat min moderna version, som min mor köpt åt mej, för handvevad mos maskin - den är super!

  SvaraRadera
 10. Jättebra grej, har fått min svärmors gamla. Jag brukar ångkoka äpplena i saftmajan, ev saft som blivit rör jag sen ner i moset. Enkelt och gott!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vilket bra tips! Det skall jag komma ihåg till nästa år.

   Radera
 11. Jag bor i Nederländerna och vi kallar mojängen "passe-vite". Det är en Belgisk uppfinning från 20-talet. Det går fortfarande att köpa här i landet. Man kan läsa mer om det på http://www.retroscoop.com/toestellen.php?artikel=134 (på Nederländska)

  Älskar din blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser man på! Och tack Helena för att du läser. Kram!

   Radera
 12. gör som maria,passera moset med veven,släng tillbaka i kastrull med samma vikt socker och citron, saft o skal o vips har du slät äppelmarmelad...

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.