lördag 14 december 2013

Två paketeringstips

Färggrant julpapper är verkligen ingen hit för naturen. Jag minns hur min farmor tog tillvara julpappret och slog in julklapparna i samma skrynkliga papper nästa år. Hur "hemskt" jag tyckte att det var. Pinsamt! Och nu har jag blivit likadan. För jag tycker verkligen färgat julpapper är en vederstyggelse.

Förra året tipsade jag om att sy "eviga" julpåsar av gamla juldukar, som du hittar i mängd och massor på loppis. Ja, de kastar nästan jultyget efter dig ... Det inlägget hittar du här.  I år har jag även gjort två andra grejer som jag tyckte blev väldigt bra.

Och visst kan man pyssla och paketera och fixa hur fint som helst, men för mig är det återigen bekvämlighetsregeln som gäller. Det måste gå relativt snabbt och vara så enkelt som möjligt. Och känner du att du inte orkar med något extra paketeringspysslande så köp åtminstone enfärgat julpapper (gärna ofärgat). Ta en pepparkaksform, ett vackert papper och klipp ut fina pappersfigurer som du pryder paketet med. Fall inte för frestelsen att använda glittriga och glättiga band, rosetter och krusiduller. Jutesnören funkar bra och är åtminstone mig helt snygga.

Av styvt brunt papper (jag tog pappret som har varit inne i presentpappersrullarna. Ha ha! Säger ni kanske nu, hur kan du ha sådant om du inte använder presentpapper? Ja, det är ett mirakel! Nej, det är en kvarleva från när jag tidigare använde presentpapper. Den som spar han har. ) har jag sytt presentpåsar på symaskin. Klippt till en påse, sytt ett rött hjärta på maskin och sick sackat runt kanterna.

Den vita påsen är av smörpapper. Här kan du ju använda vilka pappersbitar du hittar. Stora som små. 

Som jag sade är presentpapper i vårt hus nästan ett minne blott. Det vi istället använder är bruna papperspåsar. Passar de flesta presenter. Lätt att slänga in, sätta på en liten prydnad och stansa fast.
Är det barnkalas fungerar det bra att rita en teckning på påsen, limma fast ett fint klistermärke eller helt enkelt tejpa fast gratulationskortet.

Här har jag klippt ut ett hjärta i björknäver. Före jag slänger in björkveden i spisen brukar jag dra loss sjok av näver om det bara går. En del använder den till tändmaterial, jag brukar använda den till prydnad. Blir hur fint som helst.

Mina påsar beställer jag i stort parti (vi är flera som delar) på Laatu-Paperi Oy, men det finns ju många ställen. 

Har man ingen näver kanske det funkar med en prima ballerina i styvt papper, balettkjol av tårtpapper och vingar av smörpapper. Om mottagaren vill kan ballerinan pillas loss och hängas upp i en tunn tråd. 

Eller ett rött keramikhjärta ...  eller en kvist med lärkträdskottar ...
eller kanelstänger ... eller en tuijakvist ... eller några vackra
karameller ... eller ... ja vad som helst!

9 kommentarer:

 1. Smart med påsar för återanvändning! Dessutom vackert!

  SvaraRadera
 2. Härliga ideer! Och så fint du fixar :-):-)

  SvaraRadera
 3. Kanontips! Tack för det!

  SvaraRadera
 4. Det är ju jättesmart att återanvända presentpapper, men jag var precis likadan när jag var liten och tyckte att det var snålt och pinsamt. Nu tycker jag nästan tvärtom när jag får en present och inte sparar pappret.

  Min mamma gjorde så till deras lilla julafton på jobbet, hon köpte en present och sen lade hon in den i en fin kökshandduk. Så fick den personen två presenter istället.

  De sydda som du gjort blev ju jättebra :) Jag ska nog testa det också i år. Fast jag har kvar presentpapper sedan flera, flera år tillbaka så jag använder nog det och syr med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det är kalas hos oss är våra barn till och med så hjärntvättade att de öppnar försiktigt så att pappret inte skall bli skruttigt. Men tänk vad dumt att jag ännu ibland tycker det är skämmigt när yngsta dottern högt utbrister -Se vad fint mamma, det här kan vi använda på nytt!

   Radera
 5. Du skriver så bra och roligt! Jag blir alltid på gott humör när jag läser dina inlägg. Och så tycker jag att det är roligt att det är så många som haft en mormor eller farmor som sparade på presentpappret. Det hade jag med, och även snöret snurrades ihop och sparades, det där överflödiga krullade snöret som inte hade skrynklats till. Så jag gör likadant nu och har en liten kasse med blandat restpynt till paket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vad roligt att kunna göra dig glad! Man kan ju undra om det är det faktum att vi blir äldre som gör att vi kommer in i "tant-spara" eller om vi helt enkelt fattar att de var väldigt kloka de där farmödrarna.

   Radera
 6. så trevligt! Jag gillar också snabbt och enkelt, så dett skall prövas! :) Trevligt sätt att dekorera papper på, jag brukar använda gamla tapeter som vi paketerar med (och ev målar/potatisstämplar), men i år ska det sys. :)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.