fredag 21 augusti 2015

Istället för plastfolie

Plastfolie är ett ganska behändig sak, vilket naturligtvis gör att vi frestas att använda den rätt ofta. Ibland luras vi också till att tro att plastfolie är precis vad vi behöver. I min surdegsbok står det nästan i varje recept "täck skållningen/degen med plastfolie".  Eller så har vi lärt oss att plasta in överbliven mat med plastfolie till följande dag.

Men det behöver man inte göra. Det funkar i de flesta fall lika bra med en tallrik som lock. Det är faktiskt inte så svårt att i tallriksskåpet hitta tallrikar som passar perfekt till din skål och som sluter om innehållet med täta armar.

Ett annat alternativ till plastfolie som jag inte ännu har testat men som jag är lite sugen på är tyg beklätt med bivax så kallade BeeWraps. Här kan du läsa Magnus recension av köpta BeeWraps.  Och naturligtvis kan man även fixa egna om man känner för det. Kolla t.ex. in hur Annie gör. 

10 kommentarer:

 1. ÅÅÅÅ det där är ett sådant perfekt enkelt tips som jag älskar ;) Tänk när man bara börjar tänka lite "utanför boxen" så kan man komma på de mest enklaste lösningarna. Jag minns när jag av misstag råkade komma på det. Jag råkade flytta om i kylskåpet och råkade ställa en tallrik över skålen med överbliven mat. Det blev verkligen en aha upplevelse så enkelt men så rätt.

  Hoppas fler blir upplysta om detta enkla sätt att slippa plasten.
  Fin fredag till dig
  Annie

  SvaraRadera
 2. Jag använder plastfolie och aluminiumfolie rätt sällan så jag jagar inte direkt detta, för mig är det plastpåsar och plastburkar som är högst upp på listan nu av saker jag försöker ändra vanor kring. Jag föredrar burkar till mat som är över så det är nog orsaken plastfolie inte är något jag högförbrukar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi använder också burkar till mat, men ibland behöver man ju av en eller annan orsak "ett lock" och då brukar folien lätt åka fram. Men slut med det nu!

   Radera
 3. Själv blev jag förvånad att detta skulle vara något nytt, så här förvarade vi överbliven mat hemma hela min uppväxt. Plastfolie använders extremt sällan, likså aluminiumfolie. In i en skål, på med en liten tallrik, in i kylen. Lättare att diska än plastbrukar och man kan micra maten istället för att behöva slösa en till tallrik sen när det ska ätas..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men så tror jag det är ofta. Att vi ofta nog vet att man kan göra på något annat sätt, men att vi blivit bekväma eller "lurats" att tro att det måste vara på ett speciellt sätt.

   Jag tänker ofta på min mormor och morfar som lade överbliven mat i en skål med tallrik ovanpå i en helt vanlig köksskåp. Alltså inte i kylskåp. De åt av maten följande dag och mig veterligen blev de inte sjuka. Det är ofta vi "glömmer" att ställa in överbliven mat i kylen och vi äter den alltid nästa dag. Och sjuka blir vi inte ...

   Radera
 4. Mycket bra! Särskilt också för oss som emellanåt tenderar att samla mycket saker i kylen, för då kan man trava andra saker ovanpå bunken, vilket inte går om man har slagit in den i plast :)

  SvaraRadera
 5. BeeWrapsen har jag läst om, har funderat länge på åt mig själv, jag har tilåme upp det på julklappslistan till en väldigt kär familjemedlem :)

  SvaraRadera
 6. Tack för länkningen! :) Använder oss av tallriksmodellen här hemma också ;) /Annie - Annies Enkla

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.