onsdag 25 november 2020

Vår elförbrukning

 Igår fick vi en rapport över vår elförbrukning de senaste fyra åren. Det var trevlig läsning. De senaste året har vi förbrukat 6087 kWh. Med tanke på att denna el förbrukas på 300 kvm tycker vi det är helt okej. Förutom huset på 160 kvm har vi ett stort varmgarage där det används en hel del eldrivna verktyg + vårt honungsslungeri där el går ut främst på hösten när vi skördar honung. 

Det är så motiverande att de val vi gör faktiskt påverkar så här mycket. Det som inte syns här på bilden är den förändring som skedde när vi investerade i en effektiv vedeldad värmepanna. Före det så värmde vi upp vårt bostadshus med tre eldstäder (kakelugnar och vedspis) + att vi hade golvvärme i källaren och badrummet. Dessutom lyfte vi in elbatterier om det var väldigt kallt.  Plus att vi hade luftvärmepump i garaget. På den tiden förbrukade vi lätt 25 000 kWh per år. Så vår värmepanna skulle vi kunna kyssa varje dag. Förutom huset värmer den även garaget och slungeriet. Att vi satsade på en panna som ger väldigt lite utsläpp känns även bra. Det borde finnas något inlägg om vår panna här och här. 

Tidigare somrar så behövde vi elda med jämna mellanrum med tanke på vårt varmvatten. Ibland när vi var lite lata så slog det över till el. Nu har vi haft våra solfångare i två år och ni ser att även här kan man se en klar förbättring på så vis att vi fått ner elförbrukningen tack vare dem. Du kan läsa om våra solfångare här. 

Bra för både miljö och plånbok! Jag avslutar med ett citat från Jenk -Inte behöver Finland några nya kärnkraftverk på grund av oss i alla fall! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.